Pilot bombardéru B-52 při Dnech NATO v Ostravě: Nejtěžší je tankovat ve vzduchu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Pilot bombardéru B-52 při Dnech NATO v Ostravě: Nejtěžší je tankovat ve vzduchu!

Americký pilot Tony Fyke v kokpitu.
Americký pilot Tony Fyke v kokpitu.  (Foto Aha! – Karel Janeček)

Do kokpitu bombardéru B-52 H Stratofortress pozval deník Aha! o víkendu jeho pilot Tony Fyke (46). Prozradil, jak se k letectvu dostal, jaká jsou úskalí jeho služby i výhody letounu.

V americkém letectvu slouží 23 let, pilotem je 15 posledních let. „Splnil se mi dětský sen. Už coby malý hoch jsem chodil na letecké přehlídky, poté mě inspirovali na střední škole důstojníci letectva,“ vzpomíná Fyke. „Létat s B-52 je vrcholem mé kariéry. Nejtěžší je se naučit tankovat ve vzduchu. Ne každý umí udržet ve stabilitě tak těžký letoun na nebi za tankerem,“ říká vojenský letec.

Na Dny NATO a Dny vzdušných sil Armády ČR se do Česka těšil. „Cítím, že setkání přispívá k výborným vztahům mezi naší armádou se zdejšími civilisty. Prohlubují se vztahy. Neberte nás jako nějaké agresory, i my jsme úplně obyčejní smrtelníci,“ vyznal se Aha! Tony v kokpitu letounu B-52 vyrobeného v roce 1960.

Bombardér B-52 H Stratofortress.

Už posedmé...

Na letišti v Mošnově se objevil bombardér B-52 H při Dnech NATO už posedmé. Letos byly USA též hlavním partnery této akce. Na pohled do kokpitu B-52 se stály návštěvníci na letišti dlouhé fronty

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.