Letecký den skončil tragédií, pilot (†72) zemřel: Spadl »čumákem« k zemi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Letecký den skončil tragédií, pilot (†72) zemřel: Spadl »čumákem« k zemi

Po pádu zbyla ze stroje hromada třísek.
Po pádu zbyla ze stroje hromada třísek. (Foto pro Aha! – Petr Podroužek, ČTK/Jakub Dospiva)

Smrtí pilota (†72) skončil včera na letišti ve Strunkovicích nad Blanicí na Prachaticku letecký den. Před očima tří tisíc diváků se zřítil k zemi historický letoun B-50 Beta Minor.

Vypadalo to na skvěle strávené odpoledne. Na letiště se sjeli diváci z různých koutů republiky na oblíbený letecký den, sledovali ukázky a těšili se na exhibici akrobatického pilota Martina Šonky. K té už ale nedošlo. „Pár minut před třetí hodinou jeden z pilotů předváděl různé akrobatické výkruty a trochu zavrávoral. Pak se obrátil čumákem k zemi a před očima všech se zřítil kolmo dolů. Byla to hrůza. Když to spadlo, bylo to jako když praská skříň a létají třísky,“ popsala Nedělnímu Aha! jedna z divaček. Stroj se zřítil asi sto metrů od diváků. Pořadatelé okamžitě akci ukončili. Na zemi zůstala jen hromada dřeva, samotné letadlo bylo k nepoznání. „Kromě policie příčiny a okolnosti nehody zkoumají i inspektoři z Ústavu pro šetření leteckých nehod,“ řekla policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová.

Replika letounu B-50 Beta Minor.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.