Matka s dítětem napadená v Jižní Africe žirafí samicí: Syn (3) je dál v kómatu... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Matka s dítětem napadená v Jižní Africe žirafí samicí: Syn (3) je dál v kómatu...

Kate Williams (35) a její tříletý syn.
Kate Williams (35) a její tříletý syn. (Foto Facebook)

Američanku Kate Williams (35) a jejího tříletého synka napadla v přírodní rezervaci v Jižní Africe žirafa. Od jisté smrti je zachránil až její manžel Sam, kterému se podařilo zvíře zahnat. A zatímco žena už je při vědomí a komunikuje aspoň posunky, malý Finn stále zůstává v kómatu a bojuje o život.

Kate a Sam jsou vědci, kteří se specializují na divokou zvěř v rezervacích a společně žijí v jihoafrické usedlosti Blyde Wildlife Estate. Právě asi sto metrů od ní k napadení matky a syna došlo. Kate s Finnem totiž minulé pondělí kolem šesté hodiny večer čekali venku na Sama, který se měl vrátit z tréninkového běhu.

Místo přivítání se ale Britovi naskytl šokující pohled – agresivní žirafa zuřivě kopala do jeho manželky a syna. Zvíře, které se prý snažilo ochránit své dvouměsíční mládě, se mu sice podařilo odehnat pryč, Kate a Finn ale utrpěli velmi těžká zranění a hned druhý den je museli v nemocnici v Johannesburgu operovat. V úterý ráno byl na sále Finn, kterému operovali mozek, následně stejný zákrok čekal i jeho matku.

„Když Sam doběhl domů a uviděl své milované v krvi, muselo to pro něj být strašné trauma. Všichni jsme z toho v šoku a modlíme se za ně,“ uvedl manažer rezervace Riaan Cilliers.

Sam se od lůžka svých nejdražších nehnul skoro ani na krok. Po více než týdnu naprostého zoufalství a bezmoci se konečně dočkal dobré zprávy – jeho žena se probrala. Zatím ale není schopná mluvit a dorozumívá se posunky. Finn ale vyhráno nemá. Jeho stav je sice stabilizovaný, avšak z kómatu se doposud neprobral. Všichni doufají, že nebude mít trvale poškozený mozek.

Chránila své mládě

K incidentu prý došlo jen z toho důvodu, že se žirafa cítila ohrožená a snažila se ochránit své dvouměsíční mládě. Se svým potomkem už bylo zvíře přemístěno do jiné rezervace.
Útoky žiraf na člověka však nejsou ojedinělé. Začátkem roku zaútočila žirafa na krk jihoamerického kameramana Carlose Carvalha (†47), který v rezervaci Broederstroom natáčel britský dokument Wild at Heart. Vyhodila ho téměř pět metrů do vzduchu a on následkům zranění následně podlehl v nemocnici.

Víte, že...

...dospělé žirafy dorůstají až do výšky téměř šesti metrů? Jedná se o největšího savce na světě.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.