Křtiny vzácného medvěda plavého: Dostal jméno... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Křtiny vzácného medvěda plavého: Dostal jméno...

To je on, malý neposeda Bílý dráp.
To je on, malý neposeda Bílý dráp.  (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, Zoo Hluboká)

Je vzácnější než panda, pletou si ho s bájným yettim a je největší chloubou zoo v Hluboké nad Vltavou. Medvěd plavý dostal jméno Bílý dráp.  

Méďa s nezvykle světlou srstí se v jihočeské zoo narodil 1. ledna. Máma Gul a táta Altaj už dávno rozhodli, jak na synka volat. Po osmi měsících se ale medvídě dočkalo i jména od lidí. Vybrali mu ho obyvatelé Tádžikistánu, odkud pochází jeho matka. V originálu zní Nochun Safed.

Hlubocká zoo je jediná, která ve střední Evropě tento kriticky ohrožený druh medvěda chová. V Americe a Africe se nevyskytuje vůbec. „Odchov mláděte je světová rarita. Máme jediný množící se pár na světě kromě států jeho výskytu,“ řekl zoolog Ivan Kubát.

Proč záměna s yettim

Kůže, kosti a stopy medvěda plavého nalezené vysoko v horách byly zaměňovány za ostatky bájného sněžného muže. Podle Tibeťanů a obyvatel Himálají žije tato mýtická bytost v nejodlehlejších koutech pohoří, chodí po dvou a v noci napadá stáda jaků. Až rozbory DNA prokázaly, že údajné ostatky yettiho jsou chlupy a kosti medvěda plavého.



Přečtěte si
janakveton
30. 8. 2018 • 12:32

Já bych mu říkala Kulička. (No když je máma Gul...!)

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.