Tohle je Batu, medvědí drahokam! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tohle je Batu, medvědí drahokam!

Medvídě se má čile k světu, je chloubou zoo.
Medvídě se má čile k světu, je chloubou zoo. (Foto Zoo Ústí nad Labem)

Narodila se v únoru a teď konečně dostala jméno! Roztomilá medvědí samička z Ústí nad Labem už má za sebou křtiny.

Samička je jediné mládě medvěda malajského, které se narodilo v Evropě za posledních 7 let. Právem se proto stala opravdovou zvířecí celebritou. A jméno tomu odpovídá. „Dostala jméno Batu. Jde o část výrazu »batu permata«, což v malajštině znamená drahokam,“ uvedla mluvčí zoo Věra Vrabcová. Oslavenkyně dostala melounový dort s ovocem, o který se podělila se svou mámou Barmou. „Ta o mládě od narození příkladně pečovala. Je to její druhé mládě,“ řekla mluvčí. Dodala, že první potomek Barmy, sedmiletá samice Babu, se chystá na přesun do Zoo Edinburgh.


Mláďat je málo
Situace v chovu medvědů malajských je v evropských zoo kritická. V současnosti žije ve 20 institucích jen 39 těchto nejmenších medvědů. Jde přitom většinou o zvířata přestárlá, neschopná reprodukce. Proto se za posledních 7 let v Evropě žádné mládě nenarodilo. Naposledy se narodily roku 2011 samičky v Ústí a berlínském Tierparku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.