UŽ JE PŘIPRAVENA! První škodovka pro papeže Františka: V čem je jiná? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

UŽ JE PŘIPRAVENA! První škodovka pro papeže Františka: V čem je jiná?

Fotografie
Fotografie (internal)

 V minulosti se papežové často vozili bílými na míru vyrobenými vozy Mercedes Benz a Range Rover. Při návštěvě Irska ale František přesedlá do úplně obyčejné Škody Rapid Spaceback. Papamobil se tak mění na paparapid.

Jestli očekáváte, že papežův vůz obyčejně jen vypadá a uvnitř obsahuje luxusní výbavu, mýlíte se. Na voze totiž irské zastoupení značky udělalo jen pár drobných úprav. Na přání papeže ve voze přibyla jen pohodlná loketní opěrka. To exteriér doznal větších změn. Oproti vozu, kterých se všude prohání tisíce, je polepen fólií v nestandardní modré barvě. Také má odtónovaná skla a nad levým blatníkem chromovanou tyčku s bílo-žlutou vlajkou Vatikánu. To je vše.


Speciální značky

Papežova flotila tří totožných rapidů má i speciální registrační značky. Kupříkladu 182-C-1979, která odkazuje na návštěvu papeže Jana Pavla II v Irsku. Druhá, 182-C-2018, odkazuje na současnou Františkovu cestu a třetí, 182-D-9093, v sobě skrývá grafickou hříčku. Když poslední čtyři čísla svisle převrátíte, získáte POPE, tedy anglicky papež. Tu ponese papežův vůz se žlutou vlaječkou.

Rozhodlo pohodlí

Škoda Ireland je partnerem Celosvětového setkání rodin (21. - 26. srpna), na které František do Irska přijede. Rapidy přitom do flotily vybrali z čistě praktických důvodů. „Škoda Rapid byla vybrána jako auto s nejlepší užitnou hodnotou z nabídky značky. Nabízí dostatek místa na zadních sedačkách a dobře se do něj nastupuje,“ říká ředitel marketingu Škoda Ireland Raymond Leddy.

Papež je skromný

Přestože při zahraničních návštěvách jezdí František podobně jako jeho předchůdci v upravených bílých SUV, v soukromí jezdí modrým Fordem Focus druhé generace. A jeho barva se téměř shoduje s barvou jeho irského rapidu. Vlastní i stařičký bílý Renault 4 z roku 1984. Ještě jako arcibiskup Jorge Mario Bergoglio, jezdil po Buenos Aires nejčastěji městskou hromadnou dopravou.



Sporťáky dává na chudé
Se skromností to papež František myslí úplně vážně. Kdyby totiž chtěl, mohl se vozit v pořádném žihadle. Na jaře dostal jako dárek sněhobílé Lamborghini Huracán se zlatými pruhy, které ale obratem vydražil na charitu za 700 tisíc eur, tedy zhruba 18 milionů korun. To je pětinásobek běžné ceny. Podobně zhodnotil už darovaný Fiat 500L, který vydražil v přepočtu za téměř 1,9 milionu korun.

Pomáhal i Jan Pavel II

Vůz Ferarri Enzo se vydražil v roce 2005 za více než 6 milionů dolarů (136 mil. korun), které papež Jan Pavel II plánoval použít na pomoc obětí tsunami v Jihovýchodní Asii. Papež ale zemřel dříve, než suma do Vatikánu doputovala, a tak šek převzal až jeho nástupce, Benedikt XVI.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.