Mladí žháři ve Švédsku: 80 zapálených aut za jedinou noc | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Mladí žháři ve Švédsku: 80 zapálených aut za jedinou noc

Žháři rozbíjeli autům okénka a nalívali do nich benzín, aby lépe hořela.
Žháři rozbíjeli autům okénka a nalívali do nich benzín, aby lépe hořela. (Foto: Reuters)

Švédská policie je na stopě skupině mladých maskovaných žhářů, která v pondělí v Göteborgu zapálila několik desítek aut. Tři už byli zatčeni.

„Jednali jako tým, organizovaně,“ řekl svědek incidentů švédskému zpravodajskému serveru The Local.se. „Přesně věděli, co dělají.“

Hasiči a policisté zasahovali v několika čtvrtích Göteborgu, jakož i v nedalekých městečcích. Někde jsou na podobné výtržnosti zvyklí, ale tentokrát k incidentům došlo i na klidnějších předměstích.

Žháři rozbíjeli autům okénka a nalívali do nich benzín, aby lépe hořela.

Policie předpokládá, že se žháři koordinovali na sociálních sítích. „Je to asi desítka místních mladíků,“ řekl agentuře TT Dan Windt z policie. Jednoho pachatele dokonce zadrželi díky spolupráci s tureckými pohraničníky. „Zjistili jsme, že tato osoba odletěla do Turecka, tak jsme vyslali zatykač. Měli by ho vrátit, švédská policie se o něj postará,“ dodal Windt.

Motiv není tak úplně jasný. V minulosti například takto hořela auta v chudších čtvrtích, kde žije hodně přistěhovalců, na protest proti údajné policejní brutalitě nebo špatnému postavení imigrantů. Tentokrát ale všichni tápou. „Co to zatraceně děláte?“ apeloval dokonce v rozhlase premiér Stefan Lofven. Jenom dlouhodobá statistika naznačuje, že před začátkem školního roku auta hoří poněkud častěji.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.