Nová turistická atrakce v Ústí nad Labem: Českou »šikmou věž« zpřístupní | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Nová turistická atrakce v Ústí nad Labem: Českou »šikmou věž« zpřístupní

Věž se odklání od vertikály o více než dva metry.
Věž se odklání od vertikály o více než dva metry. (Foto Aha! – Jana Ulrichová, Ústecká komunitní nadace)

Jde o jednu z největších ústeckých rarit. 60 metrů vysokou šikmou věž gotického kostela Nanebevzetí Panny Marie chtějí nyní nadšenci otevřít veřejnosti. 

Komunitní nadace plánuje opravit vnitřní prostory věže a poté vybudovat vnější přístavbu s novým hranolovitým schodištěm. „Chceme posílit sounáležitost a hrdost místních na kostel, zvýšit zájem o něj a zatraktivnit tak celé město,“ uvedl ředitel nadace Tomáš Krejčí.
Připomínky k jejímu k architektonickému řešení nemají ani hasiči, ani památkáři. Na realizaci zbývá už jen nashromáždit peníze, půjde o 2,5 až 3 miliony korun. Nadace kvůli tomu organizuje veřejnou sbírku.

Na vině je puma

Věž se od vertikály vychýlila o více než dva metry po zásahu leteckou pumou na konci 2. světové války. Hrozilo, že spadne, proto ji podepřeli dřevěnou konstrukcí. Při bombardování spadla původní schodišťová přístavba, kterou se na věž chodilo. Dnes je možné dostat se na věž jen krkolomnou cestou přes podkroví chrámové lodě.

Schody na prodej

Zájemci, kteří by chtěli na zpřístupnění šikmé věže přispět, mohou posílat peníze na číslo účtu veřejné sbírky 1359967028/5500 nebo formou dárcovské SMS. „Mohou si také zakoupit schod, a to za 25 tisíc korun,“ uvedla manažerka Ústecké komunitní nadace Kateřina Valešová.

Víte, že...

...přestavbu věže navrhl v roce 1899 slavný architekt Josef Mocker, autor přestavby Karlštejna?

...po bombardování zajišťoval stavbu slavný konstruktér Bedřich Hacar, který navrhl i dostavbu poškozeného kláštera v pražských Emauzích?

Hned za Pisou

V celoevropském měřítku zaujímá ústecká šikmá věž čtvrté místo a první ve střední Evropě. Nejvíce vychýlená, a to o 5,17 stupně, je 24 metrů vysoká věž románského kostela v německém Suurhusenu. Nejslavnější, 55 metrů vysoká šikmá věž v Pise, která se vychyluje o 3,97 stupně, tedy o 460 centimetrů, zaujímá třetí místo.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.