100 LET PO ÚTOKU NA PÓL! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

100 LET PO ÚTOKU NA PÓL!

Norský národní hrdina, s lodí v roce 1918 vyrazil na expedici, jejímž cílem bylo pokořit i severní točnu.
Norský národní hrdina, s lodí v roce 1918 vyrazil na expedici, jejímž cílem bylo pokořit i severní točnu. (Foto Profimedia.cz)

Potopená polární loď Maud, se kterou slavný norský badatel Roald Amundsen (†55) před sto lety vyplul na arktickou expedici, se vrací domů! Z Grónska ji měsíc a půl táhli napříč severním Atlantikem, teď směřuje do obce nedaleko Osla, kde byla v roce 1916 postavena.

Amundsen, ze kterého se po dobytí Jižního pólu v roce 1911 stal norský národní hrdina, s lodí v roce 1918 vyrazil na expedici, jejímž cílem bylo pokořit i severní točnu. Dobrodruh měl smělý plán – Maud chtěl nechat zamrznout v arktickém ledu a doufal, že pak se jako součást ledové kry dostane až k Severnímu pólu. Plán mu tehdy nevyšel, Severní pól nedobyl, proto své snažení Amundsen vzdal a zamířil na Aljašku.


86 let na dně
V roce 1925 odprodal trojstěžník Společnosti Hudsonova zálivu, která ho překřtila na Baymaud a využívala ho k zásobování oblasti a jako první radiovou stanici v regionu. Jenže v zimě roku 1926 loď zamrzla v Cambridge Bay a o čtyři roky později sedla na dno.  Definitivní rozhodnutí, že se Maud vrátí do Norska, padlo až v roce 1990, kdy vrak za symbolický jeden dolar odkoupilo zastupitelstvo norského města Asker a kandské úřady daly zelenou k jeho vyzvednutí z mořského dna. K tomu ale došlo až v roce 2016, kdy trojstěžník skončil v grónském přístavu.

Poslední cesta

Letos koncem června se Maud vydala na  svoji poslední cestu – směruje do Vollenu, kde by se 18. srpna měla stát exponátem nového muzea. „Máme nesmírnou radost, vidět Maud, jak se po všech těch letech stále hrdá vrací do své domoviny,“ prohlásil Jan Wangaard, který je vedoucím projektu »Maud se vrací domů«. „Pro nás je to něco mimořádného. Pracovali jsme řadu let na tom, abychom tento projekt mohli realizovat. Je to důležitý příběh. Zub času celou loď značně poznamenal, ale na to, že toto sto let staré plavidlo leželo 90 let na dně oceánu, je v dobrém stavu. Hniloba není v žádném z kmenů,“ dodal.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.