Šéf obrany: Zůstávám, plagiát to není! S Metnarem nevymetou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Šéf obrany: Zůstávám, plagiát to není! S Metnarem nevymetou

Lubomír Metnar
Lubomír Metnar (Jakub Poláček / Paparazzi)

Už to vypadalo, že se z nové vlády Andreje Babiše (63, ANO) stává reality šou. Kvůli diplomové práci se už poroučela exministryně spravedlnosti Taťána Malá (36, ANO) a na odchodu je i zatím ještě ministr práce a sociálních věci Petr Krčál (53, ČSSD). Zdálo se, že dvojici doplní i ministr obrany Lubomír Metnar (50, nestr. za ANO). Ale podle posudku je práce v pořádku…

Internet se baví druhou Babišovou vládou a přirovnává ji k dnes již legendární reality šou VyVolení. Z vily tenkrát musel každý týden jeden obyvatel odejít. Šéf resortu obrany Lubomír Metnar, ale kvůli své diplomové práci odstupovat nebude. „Rozhodl jsem se, že panu premiérovi rezignaci nabízet nebudu,” řekl. Odmítl i fakt, že jeho práce je plagiátem. Metnar totiž zapomněl v dokumentu uvádět citované zdroje.“ „Rád bych se omluvil veřejnosti i autorovi publikace, ze které jsem při své diplomové práci vycházel, že jsem jej neuvedl ve svých zdrojích. Mým úmyslem rozhodně nebylo podvádět. Před více jak čtrnácti lety jsem udělal chybu, nyní se za ni omlouvám,“ uvedl včera ministr.



Nezávislý posudek

Když se před několika dny přišlo na to, že v Metnarově práci nejsou v pořádku odkazy na citace, nechal si ji prověřit hned třemi posudky. Do svého problému zapojil i Ostravskou univerzitu, kde studoval, Policejní akademii a specialisty z VŠE. Proti němu se ale postavila jeho vedoucí práce Dana Forišková (62, KDU-ČSL). „Když odešla paní Malá, by mělo být měřeno stejným metrem a měl by na tuto pozici rezignovat.“ Naopak sama univerzita řekla, že se o vědomý plagiát nejedná. Metnar tedy nadále zůstává v týmu »vyvolených «



Opustili vládu kvůli diplomkám
Taťána Malá (36, ANO)
Slabinou se pro ambiciózní Babišovu obdivovatelku Taťánu Malou staly rovnou dvě její práce. Ve své diplomce z roku 2011, kterou psala jako studentka práv na slovenské soukromé Panevropské vysoké škole. Pomocí systému proti plagiátorství se zjistilo, že Malá převzala několik stran z jiné práce, a dokonce i s překlepy. Ve své ještě starší práci z roku 2006 z Mendelovy univerzity o chovu králíků opsala podle odborníků dokonce 16 stran ze 17stránkové teorie.

Petr Krčál (53, ČSSD)
* Na šéfa resortu práce a sociálních věcí Petra Krčála se snesla kritika kvůli jeho bakalářské práci, kterou obhájil v roce 2007 na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Stejný problém našli i u jeho diplomové práce, kde podle expertů převzal 17 stran ze své bakalářské práce. Krčál podal demisi a v pondělí na jeho místo nastoupí sociální demokratka Jana Maláčová (37).



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.