Místo piety se křičelo: Babiše do koše! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Místo piety se křičelo: Babiše do koše!

Vzpomínková akce k srpnu 1968 před Českým rozhlasem: Projev premiéra Andreje Babiše (ANO) provázel intenzivní pískot (21.8 2018)
Vzpomínková akce k srpnu 1968 před Českým rozhlasem: Projev premiéra Andreje Babiše (ANO) provázel intenzivní pískot (21.8 2018) (Tonda Trans)

Pískot, řev a skandování „Hanba!“ nebo „Babiše do koše“. Tak to včera vypadalo před budovou rozhlasu, kde si lidé i politici připomněli památku 17 lidí, kteří položili život během invaze pěti armád zemí Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Do konce roku bylo zmařeno 137 lidských životů. 

Hněv několika stovek lidí byl namířen proti premiérovi Andreji Babišovi (63, ANO) a předsedovi Sněmovny Radku Vondráčkovi (44, ANO). Pískot a skandování byly slyšet už během pokládání věnců. Po této pietě přišly na řadu proslovy, kdy promluvil šéf Senátu Milan Štěch (64, ČSSD) nebo šéf rozhlasu René Zavoral (42). Jejich vystoupení ještě lidé poslouchali a někdy i zatleskali. Jenže pak přišel k pultíku Vondráček a začal hukot.


Vondráčka lidé vypískali tak, že bylo stěží rozumět, co říká. To ale ještě nebylo nic ve srovnání s Babišem. Během jeho řeči, kdy hájil současnou společnost oproti té totalitní jako svobodnou, lidé pískali i s pomocí píšťalek, slyšet byla také řehtačka nebo buben a hlavně skandování. Zněla hesla jako „StBáka nechceme!“ nebo skandování „Bureši“, čímž lidé naráželi na pošramocenou minulost premiéra. Ten je na Slovensku veden v seznamech StB, ač sám tvrdí, že neoprávněně, a soudí se kvůli tomu. Na konci vystoupení Babiš poděkoval svým příznivcům, že mu „zvedají preference“. Během pietního aktu byla také odhalena nová pamětní deska obětem bojů o rozhlas. Na té původní totiž chyběla dvě jména, Pavel Albert a Miroslav Málek. Nakonec armádní kapela zahrála státní hymnu.


Boje o rozhlas
Boje o budovu Československého rozhlasu začaly brzy ráno 21. srpna 1968. Napřed se vysílání pokoušeli přerušit příslušníci StB. Až poté přijeli na Vinohradskou třídu tanky, které se napřed musely probojovat přes improvizované barikády. Sovětům se podařilo do budovy proniknout až ve chvíli, kdy je zadem vpustil vedoucí technik zahraničního vysílání Lubor Šimek.

Zeman nevystoupil
K výročí hlava státu Miloš Zeman (73) mlčel. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka stačí jeho „tichá vzpomínka“. Tvrdí také, že prezident už svoji statečnost projevil, když nesouhlasil s okupací a byl následně vyhozen z práce. Místo Zemana se tak Česká televize rozhodla odvysílat včera večer projev jeho slovenského protějšku Andreje Kisky (55).

Lidé vypískali Andreje Babiše z pietního aktu u Českého rozhlasu:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.