Velký šéf Sergio Marchionne (†66): »Táta« Fiatu zemřel | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Velký šéf Sergio Marchionne (†66): »Táta« Fiatu zemřel

Jen málokdy měl na sobě něco jiného než džíny a černý svetr.
Jen málokdy měl na sobě něco jiného než džíny a černý svetr.  (Foto Reuters)

Miloval rychlost a jízdu ve Ferrari, denně vypil 10 italských káv a vykouřil balíček cigaret Muratti. Žádný z těchto požitků si už ale bývalý generální ředitel automobilové skupiny Fiat Chrysler Automobiles (FCA) nedopřeje. Včera automobilka vydala zprávu, že Sergio Marchionne (†66) zemřel.

„To, čeho jsme se obávali, se bohužel stalo. Sergio Marchionne, muž a přítel, odešel,“ oznámil předseda představenstva FCA John Elkann. Jeho stav se prý prudce zhoršil po operaci ramena, kterou podstoupil před třemi týdny, proto automobilka o víkendu jmenovala nového šéfa (Mike Manley).

Marchionne se stal ředitelem italského Fiatu v roce 2004 a patřil mezi nejdéle sloužící šéfy v automobilovém průmyslu. Pod jeho vedením se Fiat sloučil s americkou automobilkou Chrysler a Marchionnemu je připisováno, že obě automobilky zachránil před bankrotem.

Majetek »Táty« Fiatu odhadují zahraniční média na 80 milionů dolarů (v přepočtu 1,75 mld. Kč).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.