Za vraždu školačky (†14) a pokus o vraždu dívky (16) padl trest: Neupřímná lítost a snaha o pláč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Za vraždu školačky (†14) a pokus o vraždu dívky (16) padl trest: Neupřímná lítost a snaha o pláč!

Martin Ch. se k rozsudku nevyjádřil, ponechal si lhůtu na odvolání.
Martin Ch. se k rozsudku nevyjádřil, ponechal si lhůtu na odvolání. (Foto Aha! – Jana Ulrichová)

Devatenáct let vězení, takový trest vyměřil včera ústecký soud Martinovi Ch. (35) obžalovanému z vraždy dívky (†14) a pokusu o vraždu její kamarádky (16) v Doubici na Děčínsku. Podle obžaloby je v domě, který obýval, svázal a škrtil několik hodin.

I když se Martin Ch. snažil soud opakovaně přesvědčit, že neměl v úmyslu vraždit a že šlo jen o předem domluvené sadomasochistické hrátky, které se zvrtly, nebylo mu to nic platné. Jeho lítost a pokus o zamáčknutí slzy, které předvedl na závěr jednání, nepůsobily upřímně.

„Ten čin je tak neomluvitelný, že i kdybych se omlouval, jak bych chtěl, neodčiním to,“ řekl. Soudu pak znovu zopakoval verzi, se kterou přišel při hlavním líčení, tedy, že mu šlo jen o to finančně zabezpečit starší z dívek, se kterou měl vztah. Byli podle něj domluveni, že ji přiškrtí, ona to ohlásí a jako oběť trestného činu pak získá odškodné, což soudkyně označila za nevěrohodné.

Podle ní obě dívky trpěly, Martin Ch. škrcení prodlužoval a zintenzivňoval. I když tvrdil, že mladší z dívek jim nezapadala do plánu, neudělal podle ní nic proto, aby ji z toho vynechal, po útoku se jí nepokusil oživit, místo toho její tělo hodil do sklepa. „Její smrt nevysvětlil, byla zbytečná, nesmyslná,“ konstatovala soudkyně. Nepomohl včas ani druhé dívce, místo aby ji odvezl do nemocnice, poskytl jí jen laickou pomoc.

Trest si má Martin Ch. odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Statisícové odškodné

Rozsudek si včera přišli poslechnout také rodiče zavražděné dívky a její babička. Komentovat jej ale nechtěli. Soud jim jako částečnou kompenzaci za jejich obrovskou bolest a ztrátu přiznal odškodné, rodičům po 700 000 korunách, bratrovi 450 000 Kč a prarodičům po 200 000 korunách. Odškodné, a to 200 000 korun, dostane i přeživší dívka.

Několik hodin mučení

Tragédie se stala loni v noci na 24. v září. Martin Ch. podle obžaloby obě dívky v domě v Doubici několik hodin svazoval a škrtil. Na jejich znehybnění použil i elektrický paralyzér. Mladší z dívek mučení nepřežila, starší byla vážně zraněna. Podle znalkyně přežila jen náhodou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.