Podvodníci vyhlížejí důchodce. Moravec (72) si je vzal na opravu střechy: Řemeslníci mi hrozili smrtí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Podvodníci vyhlížejí důchodce. Moravec (72) si je vzal na opravu střechy: Řemeslníci mi hrozili smrtí

Jan Moravec ze Sokolovska ukazuje na novou střechu, z původních 90 tisíc se ale cena vyšplhala na téměř 140 tisíc korun.
Jan Moravec ze Sokolovska ukazuje na novou střechu, z původních 90 tisíc se ale cena vyšplhala na téměř 140 tisíc korun. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová)

Nová střecha nebo okap. K tomu za lákavou cenu. Málokdo by odolal. Ale pozor! Policie varuje, že taková oprava může vyjít o mnoho dráž, než řemeslníci slibují. Své o tom ví i Jan Moravec (72) ze Sokolovska.

Vychytralí podvodníci, kteří právě touto dobou brázdí republiku, »přepadli« loni na chalupě i Jana Moravce. Skupinka maďarských dělníků mu nabídla opravit starou plechovou střechu.

„Byli velmi vytrvalí. Vůbec nechtěli odjet. Ukazovali mi materiál, ze kterého to za pár dnů udělají. Cena byla také dobrá. Chtěli za to asi 90 tisíc korun,“ vypráví Moravec. V budoucnu ji zrekonstruovat chtěl, a tak nakonec nátlaku podlehl. Dělníci se vrhli ihned do práce. Hotovo bylo opravdu za několik dnů. Jenže cenu v závěru navýšili, a to téměř o 50 tisíc korun.

„Neměli jsme žádnou smlouvu a vím, že to byla chyba. Peníze navíc jsem jim dát nechtěl, ale začali mi vyhrožovat, že mě zabijí. Nakonec jsem znovu podlehl a peníze sehnal,“ dodává a doplňuje, že na policii se neobrátil, protože v ruce neměl žádný »papír«. „Neměli jsme uzavřenou smlouvu,“ lituje.

Jan Moravec ze Sokolovska ukazuje na novou střechu, z původních 90 tisíc se ale cena vyšplhala na téměř 140 tisíc korun.

Vybírají si seniory

„Případů oklamaných seniorů je opravdu mnoho. V současné době například pátráme po falešném opraváři elektrospotřebičů, který připravil seniorku (90) o 37 tisíc korun,“ říká policistka Zuzana Týřová.

Policie varuje: Nenechte se zlákat cenou

„Senioři by se neměli nechat zlákat výhodnou cenou. Vždy by si měli nechat čas na rozmyšlenou, probrat nabídku s rodinnými příslušníky, trvat na písemné podobě smlouvy anebo si nechat předložit živnostenské oprávnění. Doporučujeme si také ověřit firmu například na internetu. Za služby nikdy neplaťte předem. Nenechte se zmanipulovat do věcí, které nechcete nebo ani nepotřebujete,“ radí policejní mluvčí Kateřina Böhmová.

Vezmou prachy a...NIC

Pozor! Existují i podvodníci, kteří vezmou peníze a slíbenou práci neodvedou. O desítky tisíc takto připravil seniory na Plzeňsku muž, který sliboval opravy hrobů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.