První v Česku: Nosáči tankují jen mléko od mámy...Zatím | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

První v Česku: Nosáči tankují jen mléko od mámy...Zatím

Nafotit mláďáta, která si matka přísně střeží, není jednoduché. Tohle je první foto vzácného přírůstku.
Nafotit mláďáta, která si matka přísně střeží, není jednoduché. Tohle je první foto vzácného přírůstku. (Foto Zoo Ústí nad Labem)

V ústecké zoo se radují, tamnímu páru nosálů bělohubých se narodila dvě mláďata. Jde o velký chovatelský úspěch, tento druh se podařilo rozmnožit jen ve dvou evropských zoo, v německém Magdeburku a teď v Ústí.

Matkou mláďat je dvouletá samice Rosalina, která pochází právě z Magdeburku, otcem o čtyři roky starší samec José, který se narodil v Jardin Zoologico de la Habana na Kubě.
Samice si potomky přísně střeží, schovává je v budce ve výšce. „Nechávali jsme je v klidu, občas jsme zaslechli nějaké zvuky, ale až tento týden jsme pozorovali dvě vykukující hlavičky,“ popsala chovatelka Zdena Nyáriová. Dodala, že i když je samice 

V přírodě ubývají

Nosálové obývají zejména Střední Ameriku, vyskytují se ale i na severozápadě Jižní Ameriky a jihu USA a Mexika. Bohužel jich ubývá, je zapříčiněno lovem a ztrátou přirozeného prostředí. V České republice je ještě chová Zoo Jihlava (1samec, 1 samice) a Zoo Praha (1 samec, 2 samice).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.