Drama na pokračování: Vytáhli děti, pak šlo o život jim! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Drama na pokračování: Vytáhli děti, pak šlo o život jim!

Záchranná akce na pomoc thajským dětem uvězněným v jeskyni byla náročná, ale se šťastným koncem
Záchranná akce na pomoc thajským dětem uvězněným v jeskyni byla náročná, ale se šťastným koncem (Reuters)

Jen velmi málo chybělo a záchranná mise 12 malých fotbalistů a jejich trenéra mohla skončit hrozivou tragédií. Čerpadla odvádějící vodu z jeskyně se rozbila jen chvíli po vytažení posledního uvězněného.

Více než sto záchranářů už v absolutní euforii oslavovalo vysvobození posledních čtyř chlapců a jejich trenéra, když byli z jeskyně během sekundy donuceni k náhlému úprku. Zrovna se nacházeli v tzv. Komoře 3 zhruba 1,5 kilometru od ústí jeskyně a v radostné náladě sklízeli své propriety, když vtom došlo k tomu, čeho se obávali nejvíce – silná čerpadla, která ve velkém odváděla z komplexu záplavové vody, přestala zničehonic fungovat!


Chaotický úprk

Místo vmžiku ovládl chaos a křik. „Voda se valila dovnitř a prudce stoupala. Asi stovka lidí se dala v tu chvíli na úprk,“ uvedl anonymně jeden z potápěčů. Cesta napovrch trvala téměř hodinu, ale naštěstí se podařilo všem dostat ven včas. V této skupině byli i tři thajští členové námořnictva a doktor, kteří trávili poslední týden s uvězněnými chlapci uvnitř jeskyně.

Závod s časem

K selhání čerpadel došlo chvíli po 22. hodině (16:00 SELČ), tedy zhruba tři hodiny poté, co byl z jeskyně vysvobozen fotbalový trenér, který se dostal ven jako poslední. Tato událost jen potvrzuje to, jak dramaticky se při záchraně chlapců závodilo s časem... 

Úspěšná operace
Dvanáct členů fotbalového týmu (11 až 17 let) bylo spolu s trenérem (25) v temných útrobách jeskyně vězněno dlouhých 17 dní. V úterý se 19 potápěčů ponořilo potřetí a naposledy, aby z komplexu vytáhli poslední čtyři chlapce a trenéra. „Dokázali jsme něco, co nikdo nepokládal za možné,“ radoval se Narongsak Osottanakón, šéf záchranné akce, kterou napjatě sledoval doslova celý svět.

Proč nesmějí za rodiči?
Z temné jeskyně jsou sice venku, ale domů ještě minimálně týden nepůjdou! Po třídenní evakuační akci jsou všichni chlapci a jejich trenér zase spolu na osmém patře nemocnice v Chiang Rai, kde jsou kvůli strachu z infekcí drženi v karanténě. Rodiče tak své děti zatím mohou vídat pouze přes sklo. Poprvé je ale mohl vidět i celý svět, a to díky několika fotkám, jež zveřejnila thajská vláda.

Ačkoliv většina chlapců za 17 dnů strávených v nedobrovolném vězení zhubla dva kilogramy (při váze cca 40 kg odpovídá 5 % hmotnosti), obecně jsou v dobrém stavu a žádný z nich nejeví známky stresu. „Pouze dva chlapci z podchlazení dostali lehký zápal plic a nyní jim jsou podávána antibiotika,“ uvedl ministr zdravotnictví Jesada Čokedamrongsuk s tím, že všichni hoši navíc dostali vakcíny proti tetanu a vzteklině. „Prošli všemi nezbytnými krevními testy, rentgenem, testy na srdce, oči i duševní zdraví,“ uzavřel ministr.
Přesto je musejí lékaři dál sledovat. V jeskyni se totiž mohli nakazit leptospirózou (přenáší se ze zvířat na lidi) nebo histoplazmózou (šíří se netopířím trusem), která může způsobit plicní fibrózu.
  


Truchlící hrdina
Australského doktora-potápěče Richarda Harrise (53), který se stal hrdinou celé záchranné operace, čekaly po vynoření s posledními osvobozenými místo oslav velmi smutné zprávy. Zatímco zachraňoval životy jiných, jeho otec zemřel. „Byl to pro rodinu bouřlivý týden, jak na horské dráze,“ uvedl za něj jeho šéf Andrew Pearce z jihoaustralské záchranky MedSTAR, kde Richard dělá anesteziologa.

Záchranáři se starají o 12 chlapců a jejich trenéra, které hluboko v jeskynním uvěznila voda:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.