Útok na pražské metro - Jedovatá rtuť ve stanici I.P. Pavlova! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Útok na pražské metro - Jedovatá rtuť ve stanici I.P. Pavlova!

Rtuť byla rozlita ve vestibulu u strojku na označování jízdenek hned vedle nápojových automatů.
Rtuť byla rozlita ve vestibulu u strojku na označování jízdenek hned vedle nápojových automatů.

PRAHA – »Stanice I.P. Pavlova je uzavřena. Vlak pouze projíždí.« Takové hlášení slyšeli cestující z reproduktorů v pražském metru včera dopoledne mezi devátou a jedenáctou hodinou.

»Stanice I.P. Pavlova je uzavřena. Vlak pouze projíždí.« Takové hlášení slyšeli cestující z reproduktorů v pražském metru včera dopoledne mezi devátou a jedenáctou hodinou. Neznámý pachatel totiž ve vestibulu nejvyužívanější stanice rozlil životu nebezpečnou rtuť! Ta patří mezi toxické látky, které mohou vážně poškodit zdraví při vdechnutí i dotyku.

Šok zažili včera zaměstnanci Dopravního podniku, když ve stanici metra I.P. Pavlova na trase C objevili ve vestibulu nedaleko strojků na označování jízdenek a nápojových automatů rozlitou rtuť, která se na vzduchu proměnila na drobné kuličky! „Stanice byla okamžitě uzavřena a všechny soupravy metra tudy skoro dvě hodiny pouze projížděly,“ řekl mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek. Kliknutím zvětšeteSpolečně s hasiči z metra na místo neprodleně vyjela také protichemická jednotka pražských hasičů. „Hlášení jsme dostali sedm minut po deváté hodině ráno. Když hasiči na místo dorazili, ve vestibulu objevili rtuť. Protichemická jednotka ji následně odsála,“ řekl mluvčí pražských hasičů Vít Pernica.
Celý prostor museli potom hasiči dekontaminovat. Kolik rtuti v metru neznámý pachatel vylil, ale policie ani hasiči říci nechtěli. „Bylo toho víc než z teploměru, ale že by tam někdo vylil kbelík rtuti, to ne,“ uvedl Pernica. Podle jeho slov rtuť nikoho přímo na životě neohrozila. „Je to velmi nebezpečná látka, ale je nepravděpodobné, že by si někdo před naším příjezdem klekl na zem a rtuť rukama sbíral nebo kuličky rtuti dokonce jedl,“ uklidnil Pernica.
Odkud se rtuť ve stanici vzala, nyní vyšetřují policisté. „Případ budeme prošetřovat minimálně jako podezření z trestného činu obecného ohrožení,“ řekl Bernášek.

Nebezpečná rtuť

Kliknutím zvětšeteRtuť je vysoce toxická pro veškeré živé organismy. Rtuť je nebezpečná zvláště v parách. Pokud je přítomna ve vzduchu, poškozuje plíce a ledviny. Podle množství může vyvolat také poruchy trávení, nevolnost, horečku, kašel a dýchací potíže. I při vdechování nízkých koncentrací může dojít po čase k otravě, protože se rtuť ve vašem těle hromadí. Rtuť je jediný kov, který je při obyčejné teplotě kapalný. Tuhne až při minus 38,9 °C na houževnatý a kujný kov, tak měkký, že se dá krájet.


Autor: Aleš BERNÝ
Foto pro Aha!: Radek KRAHULÍK

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.