Obyvatelé opavské bytovky, které plánuje město vystěhovat: Chtějí nás vytopit jako krysy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Obyvatelé opavské bytovky, které plánuje město vystěhovat: Chtějí nás vytopit jako krysy

Zoufalá nájemnice Jana Vavrečková.
Zoufalá nájemnice Jana Vavrečková. (Foto Aha! – Karel Dostál)

Shnilá okna, mokré zdi a plíseň! Tak to vypadá u nájemníků bytovky na opavském Horním náměstí. Marně volají po slíbené rekonstrukci. Radnice se jich chce prý zbavit!

Už několik let jim zatéká do bytu kvůli oknům v hrozném stavu. Nyní se navíc dozvěděli, že je město chce vystěhovat! Město, kterému dům s 52 nájemními byty patří, nechalo vypracovat studii modernizace budovy, ale jak se zdá, nepočítá se současnými nájemníky. Ty chce vystrnadit, dům za zhruba 100 milionů opravit a následně byty nabídnout »lépe platícím«.

Okna se bojí i otevřít, aby se nerozpadla.

Nájemníci mají s městem smlouvu na dobu neurčitou, proto je mohou vystěhovat jen s jejich souhlasem. „Nemohou nás vyhodit, tak nás chtějí vytopit jako krysy,“ stěžuje si nájemnice Jana Vavrečková a pokračuje: „Investovala jsem do celého bytu. Nová kuchyňská linka, parkety, vestavěné skříně, záchod a koupelna. A teď to tu mám nechat a nedostat ani korunu?“

Město oponuje. „Bavíme se o podmínkách, za jakých by se přestěhovali do jiného městského bytu. Nabízíme opravené byty tak, aby byly v tom podobném standardu, na jaký jsou nájemníci zvyklí,” řekl primátor Radim Křupala (ČSSD).

Primátor Radim Křupala.

Problém neřeší

Město se stavem domu mělo zabývat na nedávném zasedání zastupitelstva v půlce června. Neprojednalo nic. Minimálně do září, kdy bude znovu zasedat, se o rekonstrukci nerozhodne. „V září je už pozdě. Bude se blížit zima a zase nám budou namrzat rampouchy v oknech. Navíc je v zimě velký problém byty vytopit, je to děs a táhne se to už deset let,“ dodala zoufalá Jana Vavrečková.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.