Samec želvy obrovské: Toro je mazel i zuřivý býk | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Samec želvy obrovské: Toro je mazel i zuřivý býk

Ty jsi moje nejmilejší.
Ty jsi moje nejmilejší. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Mazel z pražské zoo je Toro, asi šedesátiletý samec želvy obrovské. Je to více než 220 kilo lásky k ošetřovatelce, ale i tvrdohlavosti, neústupnosti a chytrosti. Je-li třeba, ukáže, že želvy vůbec nejsou pomalé.

Sympatie neprojevuje Toro každému, ale vrchní chovatelku plazů Natašu Velenskou (na snímku) zbožňuje. „Toroušek má drbání moc rád,“ říká Velenská. Od narození bouřliváka Tora, jehož celé jméno Toro atlante, znamená »Býk útočící«, dokáže hodně naštvat, když mu někdo místo pohlazení zaťuká na krunýř. „Dotek přes krunýř cítí stejně, jako když se u člověka dotknete nehtu,“ objasňuje chovatelka. Návštěvu, která se Torovi nelíbí, dokáže vykopat z pavilonu nebo výběhu. „Umí ale rozlišovat. Ještě se nestalo, že by vystartoval po člověku s handicapem, i když na něj nesahá tak, jak by měl. Pozná, že to není ve zlém úmyslu,“ dodává Velenská.


Jde jako tank
Když Tora naštvete, prudce seshora našlapuje předníma nohama a nenápadně si vás směřuje někam do rohu, abyste nemohli utéci. Jde jako tank cílevědomě za svým. Couváte, Toro zrychluje, až zjistíte, že jste v koutě, neobejdete ho, nepřeskočíte a on vás štípne bezzubými ústy. Dupací gesto přetrénoval Toro s chovatelkou také do »přátelska« a mává tak za potlesk návštěvníkům.

Víte, že...
...želva obrovská se dožívá 150 až 200 let? Želvy se na Zemi objevily před 220 miliony lety, tedy v době dinosaurů, a nijak výrazně se nezměnil ani jejich vzhled, ani způsob života.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.