Do všech koutů Evropy odtud jezdíme už 70 let! Florenc postavili na uhlí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Do všech koutů Evropy odtud jezdíme už 70 let! Florenc postavili na uhlí

Dnes už je nádraží na Florenci opět moderním a reprezentativním prostorem, za který se Praha nemusí stydět.
Dnes už je nádraží na Florenci opět moderním a reprezentativním prostorem, za který se Praha nemusí stydět. (Foto – ÚAN Florenc, archiweb, Česká televize)

Úplně první autobusové nádraží v Praze bylo otevřeno v roce 1947 na Pankráci, lidem ale k srdci nepřirostlo a dnes po něm není ani stopy. Významem ho překonalo to na Florenci. Dostalo se i na filmové plátno.

Autobusy tady stály v garážích už ve 30. letech. Když se rozhodlo o stavbě autobusového nádraží, byla proto Florenc jasnou volbou. Na pozemku původních uhelných skladů o rozloze 16 tisíc metrů čtverečních bylo nejprve třeba zpevnit podloží, to následně pokryla žulová dlažba. „Velká sláva vypukla 17. června 1948, kdy byl provoz nádraží s 25 odjezdovými místy zahájen. Pozemek pak roku 1952 získal do vlastnictví podnik ČSAD od pražského družstva Tracore,“ řekla Aha! Klára Bachová, ředitelka dopravně turistické divize ČSAD Praha holding a.s., která nádraží dnes provozuje.

Od buňky k hale

V době otevření stála uprostřed nádraží dřevěná buňka pro výpravčího a hlasatelku, vjezd do nádraží byl z ulice Křižíkovy od městského muzea. „Až o rok později tu vyrostla výpravní budova s čekárnou pro cestující, toaletami, bufetem a nezbytným zázemím pro řidiče. Zbourána byla až při stavbě stanice metra Sokolovská (dnešní zastávka Florenc) v roce 1970,“ dodává Bachová. Tehdejší koncept nádraží vydržel až do roku 2009, největší rekonstrukce ale přišla před dvěma lety, kdy mimo jiné vznikly nové provozy sloužící cestujícím i dopravním společnostem. Ty se nadále modernizují.

Hvězda stříbrného plátna

Jen vzácně se stane, že z autobusového nádraží je »filmová hvězda«. Florenci se to povedlo v roce 1957, kdy režisér Josef Mach (†78) natočil komedii Florenc 13:30. Právě na nádraží se proplétaly obyčejné i neobyčejné zážitky pasažérů rychlíkového autobusu mířícího na Karlovy Vary. Vezl je řidič Honza Chalupa (Josef Bek, †76) a na sedadla usedly hvězdy jako Dana Medřická (†62), Karel Effa (†71), Theodor Pištěk (†65), František Filipovský (†86), Jiří Sovák (†79), Jiřina Bohdalová (87) a spousta dalších.

Celý článek najdete v tištěném Nedělním Aha!





Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.