Kdy je bábovka hotová a jak vařit knedlíky? Osvědčené triky do každé kuchyně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kdy je bábovka hotová a jak vařit knedlíky? Osvědčené triky do každé kuchyně

 (Shutterstock)

Možná s vařením teprve začínáte, nebo už jste naopak ostřílení kuchaři, kteří při svém počínání v kuchyni již mnohé triky využívají. Možná ale neznáte všechny. Co třeba uděláte, když vám dojde strouhanka? Běžíte ji koupit do nejbližšího krámu, protože doma máte jen čerstvé rohlíky? To je zbytečné, snadno si ji totiž vyrobíte i z nich. A výsledek je možná ještě chutnější, než jste zvyklí.

DOŠLA STROUHANKA?

Strouhanku na obalování oblíbených řízků nebo třeba květáku opravdu nemusíte nutně kupovat nebo vyrábět ze ztvrdlého bílého pečiva. Pokud vám snad náhle dojde a máte doma jen čerstvé rohlíky, vězte, že je to možná lepší. Tyčovým mixérem stačí měkký rohlík rozsekat na kousky – drť může být i hrubší – a obalovat v této drti stejně, jak jste zvyklí u klasické strouhanky. Kůrka bude po osmažení jemná, nadýchaná a chutná, to uvidíte sami. Pokud ale nemáte doma ani čerstvý rohlík nebo veku, můžete pokrm obalit v nasekaných arašídech, kukuřičných lupínkách, ovesných vločkách, ale třeba také v rozdrcených slaných tyčinkách. Je také již poměrně běžné, že se do obalovací směsi přidává koření nebo třeba sýr.

KDY TO HODIT NA PÁNEV?

Při smažení je dobré hodit pokrm na pánev v pravý čas. Není-li totiž tuk dostatečně rozpálený, surovina se jím nasákne. Je-li naopak rozpálený příliš, na povrchu se spálí a uvnitř nebude dostatečně propečená. Jak zjistit ideální teplotu oleje? Hoďte na pánev kousek světlého chleba. Pokud po cca 30 vteřinách zezlátne, teplota je ideální. jestli se spálí, je pánev rozehřátá příliš. Podobný test můžete provést s kapkou vody. To, že odhadnout optimální teplotu na pánvi může být oříšek i pro zkušené, tuší i výrobci a nabízejí tak třeba pánev, která má uprostřed bod, jenž změnou barvy signalizuje dosažení určité teploty, a tedy okamžik vhodný pro vložení surovin.

DOKONALÉ TĚSTOVINY

Máte pocit, že s návodem na obalu musí těstoviny uvařit i amatér? Omyl! O úspěchu rozhoduje mnoho věcí, nejen doba vaření. Především je třeba nešetřit vodou, aby těstoviny měly v hrnci prostor a vařily se rovnoměrně. Nešetřete ani solí. Existuje těstovinová rovnice: na 100 g těstovin je třeba litr vody a polévková lžíce soli. Těstoviny dávejte až do vařící vody. Kromě jiného pak např. špagety do hrnce snáz nasoukáte, lépe povolí. Lepí se po uvaření? Je to v pořádku, neproplachujte je. A pokud hodláte mít těstoviny uvařené opravdu akorát, neměly by být ani příliš měkké (rozvařené), ani tvrdé (nedovařené), zkrátka al dente (na skus).

JE UŽ BÁBOVKA UPEČENÁ?

Pečete ji přesně podle kuchařky na předepsanou teplotu a předepsanou dobu. Možná ale máte zkušenosti s tím, že vaše trouba peče trochu jinak než všechny ostatní, a babička přeci říkala, že svou bábovku vytahuje o trochu dříve. Vy ale potřebujete, aby byla dokonalá, neboť ji hodláte naservírovat kamarádce ke kávě. Signálem, že už můžete bábovku z trouby vytáhnout, je skutečnost, že se těsto v horní části začne jakoby odtahovat od formy a mezi ním a formou se rozevírá mezera. Zkušené hospodyňky provádějí také snadný test se špejlí – zapíchnou ji do nejvyššího bodu bábovky, kam až to jde, vytáhnou, a pokud je špejle obalená v kouscích těsta, moučník ještě hotov není. Pár drobků je ovšem v pořádku – bábovku nesmíte přesušit.

KNEDLÍK JAKO OD BABIČKY

Na domácí knedlíky zřejmě máte svůj recept nebo jste si jej našli v kuchařských knihách či na internetu. Určitě zvolte ten ozkoušený, byť i s ním se můžete potýkat s nezdary. Tak třeba: Aby se knedlíky při vaření nepřilepily ke dnu, vařte je v dostatečně velké nádobě, na počátku podeberte vařečkou, můžete pod ně také vložit dřevěnou destičku. Aby se nerozvařily, přidejte do vody špetku hladké mouky. A pokud řešíte, že jsou knedlíky po uvaření slizké, přidejte do knedlíkového těsta trošičku jedlé sody, stačí na špičku nože. Po uvaření je propíchejte vidličkou, aby se nesrazily. Krájet je pak můžete na kráječi knedlíků nebo nití. Knedlíky se uchovávají nejlépe v alobalu nebo mikrotenovém sáčku, ideálně se ohřejí v napařovači, v mikrovlnce v mikrotenovém sáčku nebo zakryté nádobě, pak totiž neokorají.

ZAPEKLITÁ VEJCE

Vejce naměkko je vždycky spíš nahniličko, a to, co mělo být nahniličko, je spíše natvrdo? Odvěký problém mnoha kuchařů… Jak je to tedy s vařením této nepostradatelné suroviny, kterou potřebujeme do salátů, na chlebíčky, na pomazánky, na velikonoční mísu atd.? Začít bychom mohli tím, co udělat, aby vejce nepopraskala. Vařte je až poté, co jste je nechali po vyjmutí z lednice získat pokojovou teplotu. Do vody, v níž vejce vaříte, můžete přidat za stejným účelem trochu octa nebo soli. Vkládejte je do menšího kastrůlku se studenou vodou a dobu vaření počítejte od okamžiku varu. Vejce naměkko vařte 2 – 3 minuty, 5 – 6 vejce nahniličko, natvrdo 10 minut. Delší vaření bude mít za následek vysušené žloutky s nepěkným nazelenalým okrajem. A aby se vejce dobře loupala, po uvaření je ihned zchlaďte studenou vodou.

10 rychlých rad nejen  pro začátečníky

* Chcete-li mít zářivě bílou rýži, vařte ji ve vodě s trochou citronové šťávy.

* Nejchutnější bramborovou kaši šlehejte hned po uvaření brambor. Pro lepší chuť můžete použít smetanu nebo kousek vařeného celeru, který rozmixujete s bramborami.

* Trojobal např. na řízky můžete vylepšit přidáním grilovacího koření nebo bylinek – třeba bazalky.

* Čerstvě usmažené řízky či jiné smažené pokrmy nechejte po vyjmutí v páře okapat na sítku nebo odložte na papírovou utěrku. Na utěrce ale nesmí zůstat příliš dlouho, aby nezvlhly.

* Při přípravě těsta na moučník nebo na knedlíky by měly mít všechny ingredience stejnou – pokojovou teplotu, vyjměte je tedy s dostatečným předstihem z lednice.

* Mouku na výrobu jakéhokoli těsta před použitím prosejte přes síto, zbavíte ji tak nečistot a zároveň ji provzdušníte.

* Sníh z vaječných bílků se snáz ušlehá dotuha po přidání několika zrnek soli a lžičky vody.

* Vaječné žloutky uchovávejte v lednici zalité lžící mléka, aby neztuhly a neoschly.

* Abyste při krájení cibule neplakali, vložte ji předtím na chvíli do mrazáku nebo do horké trouby.

*  Prkénko očistíte od česnekového pachu pomocí citronové šťávy, z rukou pomocí syrové brambory.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.