Práce přesčas: 7 nejčastějších otázek a odpovědí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Práce přesčas: 7 nejčastějších otázek a odpovědí

Práce přesčas? 7 nejčastějších otázek zaměstnanců k přesčasům (ilustrační foto)
Práce přesčas? 7 nejčastějších otázek zaměstnanců k přesčasům (ilustrační foto) (Profimedia)

Nedostatek pracovníků ve spojení s letními dovolenými často pro zbylé zaměstnanec znamená větší pracovní nápor. Může vám ale šéf přikázat pracovat přesčas libovolně dlouho? A kolik za práci navíc musíte dostat?

1) Šéf může přesčasy nařídit jen výjimečně
»Naložit« přesčasy vám šéf sice může, ale jen výjimečně. „Práci přesčas může zaměstnavatel nařídit jen z vážných provozních důvodů,“ potvrzuje právník Petr Novák ze společnosti Vaše nároky.cz. To je například u naléhavých oprav, inventur či záskoku v nepřetržitém provozu za zaměstnance, který se nedostavil na směnu.

2) Počet hodin přesčasů určuje zákon
Počet přesčasů, které smíte odpracovat, určuje zákoník práce. „Zaměstnavatelem nařízená práce přesčas nesmí u zaměstnance činit více než 8 hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v kalendářním roce,“ vysvětluje právník Novák. Pokud šéf chce, abyste pracovali nad tento limit přesčasů, musí mít váš souhlas.

3) Práce přesčas není pro každého
Práci přesčas nemůže šéf nařídit každému podřízenému. Tabu jsou zaměstnanci s kratší pracovní dobou, zaměstnanci, kteří pečují o dítě mladší 1 roku, mladiství zaměstnanci a těhotné zaměstnankyně. Před nařízením přesčasů chrání například i lékařské vyšetření, svatba, úmrtí v rodině nebo narození dítěte.

4) Za čas navíc je volno nebo příplatek
Práci přesčas samozřejmě neděláte zadarmo. Kromě mzdy ale máte nárok i na příplatek nebo na náhradní volno. „Za dobu práce přesčas náleží příplatek nejméně ve výši 25 % průměrného výdělku,“ upřesňuje právník. Místo příplatku vám ale šéf může za hodiny odpracované navíc nabídnout i náhradní volno, s tím ale musíte souhlasit.

5) Propadlé volno nahradí příplatek
Máte nevybrané volno za přesčasy a bojíte se, že propadne? „Pokud zaměstnavatel neposkytne zaměstnanci náhradní volno v době 3 kalendářních měsíců po výkonu práce přesčas, nárok na náhradní volno zaniká a zaměstnanci přísluší k dosažené mzdě příplatek,“ říká právník Novák.

6) Nezůstaňte bez peněz a bez volna
Dřeli jste přesčas, ale nedostali peníze navíc, ani volno? Obraťte se na zaměstnavatele s žádostí o doplacení přesčasů! „Důležité je, aby zaměstnanec mohl prokázat, že přesčasy odpracoval,“ říká právník. Pokud šéf dělá »mrtvého brouka«, můžete se obrátit na Státní úřad inspekce práce, případně nevyplacené peníze nárokovat u soudu.

7) Přesčasy je možné odmítnout jen někdy
Podle zákona vám šéf může 150 hodin přesčasů nařídit a v případě, že odmítnete, vám dát výpověď kvůli nedodržení pracovních povinností. S přesčasy přes tento limit už ale nadřízený tak úspěšný nebude. Příkaz pracovat »přes přesčasový limit« můžete odmítnout.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.