Trnitá cesta k vládě s důvěrou: Další bod pro KSČM! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Trnitá cesta k vládě s důvěrou: Další bod pro KSČM!

Vojtěch Filip
Vojtěch Filip (Foto Aha! – J. Poláček, K. Kopáč )

Mezi hnutím ANO a sociální demokracií se to takříkajíc »rýsuje«. A pokud budou členové ČSSD v referendu souhlasit s koalicí, společné menšinové vládě už může stát v cestě jenom jediná věc: souhlas komunistů, o jejichž hlasy se budou muset při hlasování o důvěře opřít.

Problém zřejmě nebude v klíčovém bodu, na kterém »rudým« záleží. Jde o dodatečné zdanění peněžitých náhrad za majetek, které církve nedostaly v restitucích. Náhrady mají během třiceti let, co se podle zákona budou vyplácet (a od roku 2013 už vyplácejí), dosáhnout 59 miliard korun. Dle návrhu komunistů by si z nich zdaněním stát mohl vzít zpátky celkem 11 miliard korun. Vláda v demisi už letos v lednu tento návrh podpořila, Sněmovna v prvním čtení také – krom komunistů a ANO souhlasily ČSSD a SPD. Premiér v demisi Andrej Babiš (63, ANO) včera potvrdil, že se na tom nic měnit nebude. „My s tím souhlasíme dlouhodobě, předpokládám, že ČSSD se k tomu přidá,“ řekl.


Hraje se o čas

Církve ale vyhrožují, že se za svoje peníze budou bít u Ústavního soudu. Ten by jim mohl vyjít vstříc kvůli tomu, že mohla být narušena legitimní očekávání církve. To je ale věc problémů budoucích, a jak se říká, slibem nezarmoutíš. Babiše má zítra prezident Miloš Zeman (73) jmenovat podruhé premiérem. Hlava státu v České televizi také avizovala, že chce, aby byl Babiš se sestavováním kabinetu hotov do dvou týdnů. Pak by měl měsíc na to, aby získal ve Sněmovně důvěru. A právě pro tu jsou hlasy »rudých«, které vede Vojtěch Filip (63, KSČM), naprosto klíčové...

Na video s Andrejem Babišem se můžete podívat zde.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
ivoadler
5. 6. 2018 • 16:31

Celá story s naší vládou je dokladem blbosti antikomunistů. Oni si, chudáčci, představovali že bez komunistů na věčné časy a nikdy jinak. Dneska dokonce nějaká blbka v Budějovicích na Babiše pokřikovala, že se paktuje s komunisty! No a proč ne? Když někdo komunisty nesnáší, tak to ještě neznamená, že se tak musí chovat všichni.

italiano
5. 6. 2018 • 11:07

Každá doba a situace žádá svoje. V současné době budou spíše jen přínosem.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.