Nejdražší známka Česka: Nejvyšší nabídka je 20 milionů korun | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Nejdražší známka Česka: Nejvyšší nabídka je 20 milionů korun

Ludvík Pytlíček se svým vzácným kouskem, o který je mezi filatelisty zájem. Kam se vyšplhá jeho cena?
Ludvík Pytlíček se svým vzácným kouskem, o který je mezi filatelisty zájem. Kam se vyšplhá jeho cena? (Foto Aha! – Martin Pekárek, ara)

Při vytištění, přesně před sto lety, měla hodnotu čtyři koruny. V neděli jde do aukce s odhadní cenou sedm milionů korun! Nejvzácnější českou známku Pošta československá 1919 s převráceným přetiskem nabízí k prodeji filatelista Ludvík Pytlíček (75) ze Semil.

Jak rarita vznikla, je otázkou. Známek na žilkovaném papíru bylo přetištěno osm až deset. „Mezi nimi vznikla ta jedna jediná s převráceným přetiskem. Tu měl získat prezident Masaryk,“ popisoval sběratel. Zda byla vyrobena úmyslně, je otázkou. „Je tu několik variant. Jedna říká, že ministr pošt chtěl podarovat vládu k Novému roku něčím zajímavým, a pro prezidenta navíc jeden přetisk otočil. Když to ale donesl domů, syn mu jich pět sebral a prodal. Když na to ministr přišel, dostal strach, že bude průšvih. Udělal proto balíčky normálních a do každého dal jednu tu speciální. A mohl říct, že známky byly oficiálně vydané a nedošlo k podvodu,“ dodal Pytlíček.

Za kolik se prodá?
Na jakou částku se cena v aukci vyšplhá, bude překvapením. V roce 1995 za ni dal sběratel necelých pět milionů korun. „Před deseti lety jsem dostal nabídku na milion dolarů (20,4 milionu korun, pozn. red.),“ uvedl. Tehdy neprodal...


Unikát v muzeu
Za komunistů byla známka Pošta československá 1919 s převráceným přetiskem ve filatelistickém muzeu. Po rozhodnutí soudu byla v restituci vrácena původním majitelům. „Jenže nechtěli své údaje zveřejnit. Takže já nevěděl, kdo známku dostal. Ale znal jsem náměstka na poště, kterému jsem řekl, že mám strach, aby se nedostala za hranice. Proběhla porada a navrhli mi, ať jim napíšu dopis a oni ho pošlou restituentům,“ popisoval Ludvík Pytlíček. Trvalo šest let, než se ozvali. „Když přišli, tak jim manželka řekla, že mám návštěvu z Kanady, které se musím věnovat. Jenže oni vytáhli můj dopis. Za tři dny byla známka moje,“ usmíval se.

Ludvík Pytlíček
Je čestný člen kanadské a americké filatelistické společnosti, člen elitní společnost 100 Monte Carlo de Elite de la Philatelie, držitel 20 zlatých medailí ze světových filatelistických výstav. Když doplnil sbírku, začal kupovat i obrazy a historické předměty.

O sbírání známek...
„Začínal jsem, když mi bylo deset roků. Byl jsem na výstavě a líbilo se mi, že filatelisté dostávají medaile. A také se mi líbily ty obrázky, žirafy a tak,“ popisoval Ludvík Pytlíček.

O tvoření sbírky za komunistů...
„Měl jsem štěstí, že jsem mohl jezdit ven. Rodina něco zdědila v Německu a kamarád mi říkal, jestli chci jezdit ven, tak si mám dát polovinu na bony a polovinu uložit v Německu. Tak mi komunisti dovolili jednou za měsíc jet kontrolovat na čtyři dny konto,“ popisoval a dodal, v čem byla výhoda, že mohl na Západ: „Většina dražších položek se vyvezla během války a za komunistů ven. Známka se lehce proveze, schová se do náprsní kapsy.“

O penězích...
„Dělal jsem v textilce mistra, pak jsem chvilku pracoval ve vývoji, ale vlastně jsem byl 30 let na jednom místě. Měl jsem čas na korespondenční výměnu známek. Když jsem nasbíral za 10 až 20 tisíc marek, prodal jsem je venku. Takže jsem vydělával na nominálních známkách,“ popisoval sběratel. Po sametové revoluci se lidé báli měnové reformy. „A já měl některé známky na investici. Tak jsem je prodal zrovna ve výhodný čas, kdy lidi bláznili a dali mi za ně několik milionů. Tím jsem získal prostředky na další sběr známek,“ vysvětloval Pytlíček.

O prodeji sbírky...
Pytlíček se rozhodl zlikvidovat postupně v pěti dražbách celou sbírku československých známek z let 1918 – 1938. Odhodlal se k tomu kvůli nemoci a také proto, že žádný z jeho pěti potomků o ni nemá zájem. Filatelii se ale chce dál věnovat.

BEZ PŘEVRÁCENÉHO PŘETISKU » JEN« ZA 3 400 000 Kč
Jediná je rakouská čtyřkorunová světlezelená známka Pošta Československá 1919 s převráceným přetiskem. Se správně natočeným jich existuje osm až deset. Jednu z nich údajně vlastnil i egyptský král Farúk I. (1920–1965). V roce 2000 se v aukci jedna z nich prodala za 90 tisíc dolarů (tehdy v přepočtu cca 3 400 000 Kč).



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.