Pražská šunka bude chráněná pochoutka

Pražská šunka se dostala na evropský seznam Zaručených tradičních specialit. Pravou a nešizenou delikatesu tak nově poznáme podle žluto-modrého loga. Objevit by se na ní mělo již od března. Žádost se u Evropské komise projednávala šest let!
Otcem pražské šunky je řezník a uzenář František Zvěřina. Ten ji vyrobil v Praze roku 1857, když experimentoval s naložením kýty vcelku i s kostí. Proto se někdy pro masovou lahůdku používá označení šunka od kosti.
Oblíbená se stala po celém tehdejším Rakousku, a protože si Zvěřina nenechal recept chránit patentem, snažili se na jejím věhlasu vydělat konkurenční řezníci. Nakonec se tak nevyráběla jen v Praze, ale i třeba ve Vídni. To se teď ale bude muset změnit. Pražská šunka se bude moci vyrábět jen v hlavním městě Česka a bude muset splňovat přesnou recepturu a technologii výroby. Ještě nějaký čas ale budeme muset kontrolovat její označení Zaručená tradiční specialita. „Po dobu pěti let totiž bude platit přechodné období, v němž se může uzenina vyrábět i bez označení a v horší kvalitě,“ uvedl výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina.

Víte, že...
...se vyrábí z vepřové kýty, která se lehce udí a pak ještě vaří?
...Česko spolu se Slovenskem má v seznamu chráněných specialit ještě čtyři potraviny – Tradiční špekáčky, Liptovský salám, Spišské párky a Tradiční lovecký salám?