V tomto jsme unijními »premianty«: Kouříme a tloustneme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

V tomto jsme unijními »premianty«: Kouříme a tloustneme!

V tomto jsme unijními »premianty«...Kouříme a tloustneme
V tomto jsme unijními »premianty«...Kouříme a tloustneme (Foto ara)

Moc kouříme a jsme tlustí. Alespoň ve srovnání s průměrem v Evropské unii. Naopak velice dobře si vedeme, týče nízké úmrtnosti kojenců, a nejsme v celoevropském měřítku moc ohrožení chudobou.

Vyplývá to z mezinárodního srovnání Českého statistického úřadu. Podle údajů si úplně nerozumíme se zdravým životním stylem. V Evropě patříme k zemím, jejichž obyvatelstvo trpí nadváhou a průměr překračujeme také v podílu kuřáků v populaci.

Střední vzdělání

Dobře na tom nejsme ani s vysokoškolským vzděláním, kde jsme až na 24. místě z osmadvacetičlenné unie. Za námi už jsou státy jako Rumunsko. To u středoškoláků jsme na tom o poznání lépe, jak popisuje místopředseda úřadu Marek Rojíček. „S hodnotou 70,9 % se řadíme na první místo mezi státy EU v podílu osob se středoškolským vzděláním ukončeným závěrečnou nebo maturitní zkouškou,“ uvedl. Průměr je přitom 45 %.

V tomto jsme unijními »premianty«...Kouříme a tloustneme

Jsme mladíci

Přestože česká populace stárne, stále patříme mezi mladší národy v unii. Medián věku, tedy nejčastější věk, je u nás 41,5 let. »Kmety« v osmadvacítce jsou pak Němci s 45,8 lety. Nejhůře jsme nedopadli ani v počtu loupeží na 100 tisíc obyvatel. Těch připadalo 19 a jsme v tomto ohledu podprůměrní. Nejhůře dopadli Belgičané. Česko je také 87. nejlidnatějším státem světa.

Nejvíce kouří Bulhaři: 28,2 % obyvatel

Tak jsou na tom Češi: 21,5 % obyvatel

Nejméně kouří Švédi: 9,8 % obyvatel


Největší nadváhu mají Chorvati: 65,8 % mužů

Tak jsou na tom Češi: 63,2 % mužů

Nejmenší nadváhu mají Nizozemci: 51,5 % mužů

Pozn. Souhrnnou statistiku pro obě pohlaví ČSÚ nedodal

Přečtěte si
-bello-
25. 2. 2018 • 11:24

Dodávám, že absolventi VŠ v zemích Západu EU mají vědomosti jako u nás středoškoláci, statistika neřeší kvalitu, tak ty hodnoty o vzdělání klidně může smést se stolu .A nejvíc hulí Francouzi v tom se statistika se pěkně sekla

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.