Terezka je nemocná! A zavřená na izolaci... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Terezka je nemocná! A zavřená na izolaci...

Tereza Smutná
Tereza Smutná

PRAHA – Terezka Smutná (10), které soudce Miloslav Sládek naplánoval prázdniny nejprve na psychiatrii pražské motolské nemocnice a následně v Olivově dětské léčebně v Říčanech u Prahy, je na izolaci. Jaký je důvod? Nemoc!


PRAHA – Terezka Smutná (10), které soudce Miloslav Sládek naplánoval prázdniny nejprve na psychiatrii pražské motolské nemocnice a následně v Olivově dětské léčebně v Říčanech u Prahy, je na izolaci. Jaký je důvod? Nemoc!

Terezka se do zařízení, kde se léčí zejména děti s nemocemi dýchacích cest, dostala jako zdravá holka. Lékaři ji přesto zařadili do léčebného programu a s ostatními podstupuje inhalace a další procedury. „Paní primářka uvedla, že se Tereza musí v minimální formě podrobit léčebnému režimu, aby děti nevěděly, které tam jsou ze sociálních důvodů, a které na léčbě,“ říká právnička Ivana Spoustová. Jenže! Místo aby Terezka zůstala zdravá, tak v léčebně onemocněla.

Léčebna odmítá na otázky týkající se Terezky odpovídat. Podle lékařů ale za zdravotní problémy Terezy může zejména strach z toho, že neví, jak dlouho v léčebně ještě bude. „Strach, stres, neznámé prostředí, pocit opuštěnosti a zjištění, že není nikdo, kdo mi může pomoci, oslabí imunitu organismu a člověk je např. více náchylný k infekcím,“ říká lékař Jan Kadleček.

Navíc se její matka Markéta Smutná dozvěděla, že na návštěvy za Terezkou může jen v sobotu a v neděli na tři hodiny. „Stejně za ní může její otec a babička z otcovy strany. Mí rodiče ani Terezčini kamarádi za ní nesmí,“ říká Smutná.

„Terezce je deset let a má vlastní názor, že se nechce stýkat s otcem. Podle soudu ji ale musí »napravit« psychologové a psychiatři, tak, aby dělala něco, co nechce,“ říká právnička Spoustová. Podle ní nikdo nikomu nemůže nařizovat, jestli někoho má nebo nemá mít rád a s kým se může vídat.

Přinutit dítě chovat se podle plánů dospělých je velmi jednoduché. „U dětí je tzv. vymývání mozků snazší než u dospělých, stačí odloučení od rodičů a cílené přesvědčování,“ uvádí psycholog Eduard Bakalář. A to se nyní podle předních českých psychologů s Terezou děje...

K případu se vyjádřilo i ministerstvo zdravotnictví. „Rozhodnutí soudu nepovažujeme za správné. Terezka je zdravé dítě a nepatří na psychiatrii ani do léčebny,“ poznamenal Tomáš Cikrt, mluvčí ministerstva zdravotnictví.


Autor: (wer)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.