První Češka (33) na startu Rallye Dakar | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

První Češka (33) na startu Rallye Dakar

I s helmou jí to sluší.
I s helmou jí to sluší. (Foto Aha! – J. Poláček, archiv O. Roučkové)

Blonďatá závodnice, která si tyká se čtyřkolkou! To je Olga Roučková (33) z Prahy. Už v sobotu zasedne za řídítka svého motorového »miláčka« a pojede jako první Češka nejtěžší soutěž světa Rallye Dakar 2018. 

Čtyřkolky jsou Olze blízko už téměř 12 let. „Když jsem měla první rande, tak můj přítel přijel na čtyřkolce. Byla jsem naštvaná, protože jsem byla načančaná a čekala tam na mě obrovská čtyřkola. S přítelem už nejsme spolu, ale díky němu jezdím,“ vypráví závodnice. První rally »mašinu« si Olga koupila v 21 letech, kdy se do tohoto mužského nebezpečného sportu bezhlavě zamilovala. „Moje máma nebyla vůbec nadšená, měla samozřejmě strach. Teď mě ale celá rodina podporuje,“ přiznává.

Vyráží na start

Ollie – jak jí přátelé říkají, si konečně splní rallye sen. „Ze závodu jsem nervózní, ale zároveň se těším. Čekala jsem tři roky, než mě na soutěž přijali. Za tu dobu jsem měla možnost na sobě pracovat,“ říká. A dřina to opravdu byla. Musela dodržovat přísnou stravu a absolvovat tvrdé tréninky. „Občas jsem u nich i brečela, protože je to opravdu bolest,“ dodává blondýnka, která jede závod v týmu Moto Racing Group.

Trenér Ladislav Brůžek (25): Po celý závod bude v podřepu

Trenér Ladislav Brůžek (25) Olgu opravdu nešetřil a dával jí pořádně do těla! „Chci, aby do toho dávala 200 procent. Až pojede Dakar, tak se dostane nad svoje maximum, a to musí Ollie umět. Takže jsem ji vůbec nešetřil, někdy skoro až zvrací. Pokud by nebyla fyzicky připravená, tak by ten závod nikdy nedojela. Při závodech na čtyřkolce je celou dobu v podřepu, takže jsme trénovali nohy, střed těla a ruce,“ vysvětlil trenér.

Co je Rallye Dakar?

Rallye Paříž-Dakar nebo také Dakarská rallye, zkráceně Dakar je každoroční závod terénních automobilů, kamionů, motocyklů a čtyřkolek. Trasy se skládají z průjezdů písečnými dunami, blátem, travnatými pláněmi i skalními úseky.

Začalo to před 40 lety

Vytrvalostní závod v těžkém terénu měl svou premiéru na druhý svátek vánoční v roce 1978. Češi se ho účastnili ale až o šest let později. V roce 1987 se na druhém místě umístil Karel Loprais (68), další ročník už zvítězil. Mezi známá jména patří také Josef Kalina (67), který jel Dakar šestadvacetkrát.

Pojede se 14 dní

Jihoamerické putování o 14 etapách odstartuje v sobotu 6. ledna v peruánské metropoli Lima. Trasa povede přes Bolívii a sobotu 20. ledna skončí v argentinské Córdobě. Délka trasy se podle kategorie liší. Nejdelší je pro auta 8793 km a nejkratší s 8276 km pro motorky a čtyřkolky. Pro kamion pak měří 8710 km. Tento rok se účastní 337 posádek s 525 účastníky, z toho 36 Čechů. Mezi nimi bude startovat Josef Macháček, Martin Prokop, Aleš Loprais (synovec Karla, pozn. red) nebo Martin Kolomý.

Proč se nejede do Dakaru?

Původně vedl závod z Paříže ve Francii do Dakaru v Senegalu s přerušením při převozu přes Středozemní moře. Politická a bezpečnostní situace způsobily, že se start i trasa měnily. Nejprve vedení Paříže odmítlo startovat z Avenue des Champs-Élysées. V roce 2007 se konal zatím poslední ročník na africkém kontinentě. V roce 2008 byl závod kvůli teroristickým útokům v Mauretánii zrušen. Následně byl od roku 2009 přesunut do Jižní Ameriky.

Víte, že...

...spolu s Olgou Roučkovou na čtyřkolce, pojede závod poprvé i další Češka? Gabriela Novotná zasedne za řidítka motorky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.