Se zvířetem na dovolenou? Odletět můžete i s dogou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Se zvířetem na dovolenou? Odletět můžete i s dogou!

Cestovat s volně pobíhajícím zvířetem na palubě můžete jen v soukromých letadlech.
Cestovat s volně pobíhajícím zvířetem na palubě můžete jen v soukromých letadlech. (: profimedia.cz)

PRAHA – Jste majitelem dogy a míříte i s ní letecky na dovolenou? I kdybyste sedmdesátikilovému mazlíčkovi zaplatili plnohodnotnou letenku, vedle sebe ho v letadle neposadíte. Ať se vám to líbí nebo ne, budete muset obstarat obří přepravku a nechat psa naložit do zavazadlového prostoru.

Jste majitelem dogy a míříte i s ní letecky na dovolenou? I kdybyste sedmdesátikilovému mazlíčkovi zaplatili plnohodnotnou letenku, vedle sebe ho v letadle neposadíte. Ať se vám to líbí nebo ne, budete muset obstarat obří přepravku a nechat psa naložit do zavazadlového prostoru.

Přepravka přitom nesmí být pouze obyčejná či výstavní klec z drátů. „Musí být pevná, mít nepropustné dno, dostatek otvorů pro dýchání a dost prostoru, aby si v ní pes mohl sednout či lehnout, aby mohl být v přirozené poloze,“ objasnila Aha! pracovnice informační služby Českých aerolinií. Za takové »zavazadlo« se buď platí podle váhy nebo obvykle u větších psů podle velikosti přepravky.

Let je podle pražského veterináře Alexandra Skácela pro pejska vždy stres. Jak silný, to záleží na jeho psychické odolnosti. Doporučuje proto dát mu na cestu zklidňující lék. „Je to pro něj určitě větší komfort. Jaký lék, jakou dávku a kdy ho dát, by měl určit veterinář. Pokud pes dostává takový lék poprvé, je dobré jeho účinek vyzkoušet ještě před odletem, aby vše bylo možné doladit. Jeli pejsek bázlivější, je výborná homeopatie,“ říká Skácel.

Podle pracovníků aerolinií nemusí majitele psů děsit představa, že jejich čtyřnohý přítel bude strádat ve tmě a zimě mezi kufry. V nákladovém prostoru je vždy vyčleněno místo pro přepravu zvířat. Je v něm dostatek vzduchu, světlo a vytápění.

Přímo na palubě letadla lze přepravovat jen pejsky, kteří i se schránkou váží maximálně 8 kg. Za schránku přitom nelze považovat obyčejnou tašku. Schránka musí být také pevná, s nepropustným dnem a mít rozměry 48 (délka) x 32 (šířka) x 29 (výška) cm, aby se vešla pod sedadlo. I v této přepravce musí mít pejsek dost místa na to, aby mohl sedět nebo ležet.

Podobně mohou na palubě cestovat také kočky a králíci. Všechna ostatní zvířata nehledě na velikost, např. křeček, fretka apod., musejí do nákladového prostoru. Za pejska či jiné zvíře se platí jako za nadváhu, a to i tehdy, jestliže máte ostatní zavazadla lehká. U zvířat přepravovaných na palubě se obvykle platí za každé kilo, např. na trasách Praha-Madrid je to 515 Kč/kg, Praha-Petrohrad 372 Kč/kg či Praha-Istanbul 348 Kč/kg.

Jiné podmínky přepravy platí pro Maltu, Velkou Británii a Irsko. Tam lze psy dovézt výhradně speciální nákladní dopravou.

Cestování do států EU
(kromě Velké Británie, Irska a Švédska):
  • Pes musí být označen tetováním nebo čipem.
  • Neočkovaná mláďata mladší tři měsíců mohou cestovat, pokud mají pas a od narození pobývala na stejném místě a nepřišla do kontaktu s volně žijícími zvířaty, nebo jsou doprovázena matkou, na které jsou závislá.
Cestování z ČR do Velké Británie, Irska, Švédska a Malty:
  • Pes musí být identifikačně označen mikročipem.
  • Musí být provedeno vyšetření na vzteklinu. Velká Británie a Irsko požadují, aby vyšetření hladiny protilátek na vzteklinu bylo provedeno šest měsíců před vstupem zvířete na jejich území, jinak bude pes dán do dlouhodobé a finančně náročné karantény. Švédsko pro změnu požaduje, aby uvedené vyšetření bylo provedeno nejdříve 120 dní po očkování. Je-li ale výsledek v pořádku, je možné se psem cestovat okamžitě. Štěňata mladší tří měsíců nesmějí cestovat vůbec, pokud jim tyto státy neposkytly výjimku. Při cestě do Velké Británie a Irska je také pevně stanoven časový postup zmíněných požadavků.
A jak se psem do Chorvatska?

I když státy EU nebo země, se kterými má EU dohodu (např. USA, Kanada, Chorvatsko, Rusko, Rumunsko atd.), nevyžadují stanovení protilátek na vzteklinu, je třeba si předem zvážit, kam hodláme při cestování zajet. Třetí státy, s nimiž EU dohodu nemá (např. Srbsko, Černá Hora, Albánie, Makedonie, Turecko, Ukrajina, Moldávie), vás s pasem vjet nechají. Při návratu se ale už s pejskem bez tohoto vyšetření zpět přes hranici nedostanete. Je proto lepší nechat si včas u nás ještě před odjezdem hladinu protilátek na vzteklinu stanovit. Toto vyšetření u nás provádí jako jediné pracoviště Státní veterinární ústav Praha.

Co je dobré vědět

Než majitel psa vyrazí do světa, musí se nejdříve zorientovat v poměrně složitém labyrintu nařízení týkajících se očkování, čipování, tetování a vyšetření. Přitom pravidla v zahraničí nejsou stejná.
Kulaté razítko Státní veterinární správy a očkovací průkaz rozhodně nestačí! Pro všechny země platí, že pes musí mít mezinárodní průkaz pro malá zvířata, tzv. pas, a očkování proti vzteklině. Další podmínky se již ale liší.

České aerolinie: V letadlech odnaučují kouřit!

Nejen odletět na dovolenou se zvířecím miláčkem nemusí být jednoduché. Stačí být kuřákem, a cesta na vysněné pláže se může změnit v peklo abstinenčních příznaků. V letadle si totiž nezapálíte…

Vyloženým utrpením jsou pro milovníky tabáku dálkové lety, při nichž není záliba kuřáků v cigaretovém dýmu tolerována nejen na palubě letadel, ale i na většině letišť při přestupech. České aerolinie se proto rozhodly kuřákům pomoci. „Letušky jim nabízejí žvýkačky, tabletky nebo inhalátory, které slouží k náhradní nikotinové léčbě. Dodají tělu potřebnou látku a kuřákovi pomohou překonat problémy během cesty, které se projevují bolestí hlavy, nervozitou nebo úzkostnými stavy,“ říká Daniel Kebis, který je odborníkem na náhradní nikotinovou léčbu.

„Náhradní nikotinová léčba je v porovnání s kouřením bezpečnější. Cigaretou se do lidského organismu dostává více než 4000 nebezpečných látek a řada z nich může způsobit rakovinu,“ dodává lékař Jan Kadleček.

Kuriózní příběhy: Cestujete se zvířaty? I tohle se stalo!
  • V roce 1984 se na vnitrostátní lince mezi americkým New Yorkem a Los Angeles dostali během letu ze špatně uzavřených klecí v zavazadlovém prostoru vzácní papoušci mířící k chovateli. Když pracovníci letiště otevřeli dveře, ptáci nezaváhali a rozletěli se do všech stran. Kvůli nim muselo být dokonce na několik desítek minut letiště uzavřeno, hrozilo totiž, že se některý dostane do motoru startujících letadel.
  • V každé třídě letadla je povoleno jen jedno malé zvíře – pes nebo kočka. Pracovníci indických aerolinek si to budou pamatovat nadosmrti. Zvířatům v letadle totiž nevěnovali příliš pozornosti, a tak se na palubě sešly hned dvě kočky a pes. Když se do sebe po startu zuřivě pustili, kapitán dokonce uvažoval o návratu na letiště. Zvířata zkrotily až letušky, které však skončily s pořádnými škrábanci.
  • Zvířata na letišti neprocházejí rentgenem, pouze jejich přepravka. Když ale neinformovaný německý turista před několika lety položil ve Francii svého čtyřnohého miláčka snaživě na pás, jorkšír rentgenem projel. V jeho žaludku tak obsluha zařízení našla několik železných skob, které pes někde spolykal. Včasné odhalení mu zřejmě zachránilo život.
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.