Dánové postříleli jeleny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Dánové postříleli jeleny!

Jelení trofeje si Dánové domů neodvezli.
Jelení trofeje si Dánové domů neodvezli. (Foto Policie ČR a wikipedia.org)

Tohle se nemělo stát! Šest jelenů evropských postříleli při naháňce na Jindřichohradecku lovci z Dánska, a porušili tak české zákony. Opletačky má i myslivecká stráž, která lov údajně kryla.

Komplikovaný případ pytláctví šetří kriminalisté na jihu Čech. Pět cizinců přijelo na pozvání majitele honitby s tím, že si užijí lov. Porušili však důležité pravidlo, kterým je zákaz střílení na dospělé jeleny při naháňce.

Věděli to?
Při tomto způsobu lovu se podle zákona o myslivosti smí v České republice střílet pouze laň a kolouch. „Cizinci ulovili šest kusů dospělého jelena evropského, a to i přesto, že byli údajně před zahájením společného lovu řádně poučeni mysliveckým hospodářem o tom, co se smí lovit,“ řekla Hana Millerová. Lovci to ale vidí jinak. Podle jejich výpovědi si prý směli jeleny ulovit.

 

Myslivci to kryli
Škoda, kterou Dánové zastřelením zakázaných zvířat způsobili, dosáhla nejméně 186 tisíc. V rozporu se zákonem postupovali údajně i dva členové myslivecké stráže. Za to, že zakázaný způsob lovu nenahlásili policii, čelí obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby a hrozí jim až tři roky vězení. Podle informací Aha! na odstřel jelenů někdo policii upozornil krátce po skončení naháňky.

To jsou oni, zastřelení a vyvržení dospělí jeleni.

 

Mají máslo na hlavě?
Policie zjistila u hlavních aktérů rozpory při výpovědích. Přestupku se údajně dopustil i myslivecký hospodář. „Při zahájení naháňky měl mylně poučit účastníky lovu o tom, že se může lovit jelen evropský tzv. špičák do stáří dvou let, což je v rozporu s mysliveckým zákonem,“ řekla policistka Hana Millerová.


Víte, že...
...i v Dánsku je tento čin považován za pytláctví. Komisařka proto postoupí celý spis do Dánského království, kde bude jednání střelců posuzovat dánská justice. Ta rozhodne o případném trestu.

 

Přečtěte si
ivoadler
9. 12. 2017 • 16:25

Na dánské soudy bych nespoléhal. Je to stejný jako v arabských emirátech. Že to myslivci kryli, o tom není pochyb. Jistě to nebylo zadarmo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.