Vlaková tragédie ve Studénce: Za masakr nikdo nemůže! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vlaková tragédie ve Studénce: Za masakr nikdo nemůže!

Při tragické nehodě ve Studénce zemřelo osm lidí.
Při tragické nehodě ve Studénce zemřelo osm lidí. (Foto Aha – Jiří Krušina)

Neuvěřitelné! Soud po sedmiletém procesu vynesl zprošťující rozsudek nad deseti stavbaři. Za nehodu z 8. srpna 2008 s 8 mrtvými a 95 zraněnými cestujícími tak nikdo nemůže.

Podle obžaloby měli stavbaři zapříčinit pád opravovaného mostu před rychlík ve Studénce. Předseda senátu novojičínského soudu Jaromíra Pšenica ale rozhodl, že příčina pádu je dál neznámá.

Znalci se přeli
„Nevíme, proč ten most spadl. Můžeme se domnívat, ale pokud to nevíme stoprocentně, tak soud nemůže rozhodnout o vině,“ řekl Pšenica. Znalecké posudky se totiž vzájemně rozporovaly. Znalci se přeli, zda se most sesunul kvůli špatnému podloží, poškozené stavební bárce, která ho podpírala nebo zařízení, kterým si stavbaři chtěli pomoci při pohybu s mostní deskou. Chyba drah?
Soud poukázal na to, že České dráhy mohly na trati nařídit výluku. „Samotné dráhy mohly ze dne na den nařídit výluku a tak zabránit tomu, co se stalo. Stačilo hloupé zpomalení rychlosti, kdyby tady v tomto případě jel vlak stovkou, tak by pan strojvedoucí stihl bezpečně zastavit a dnes jsme tady nebyli,“ dodal Pšenica, který navíc tvrdí, že už žádný nový znalecký důkaz neobjasní přesnou příčinu neštěstí. Odvolal se
Státní zástupce se proti verdiktu v soudní síni odvolal ke Krajskému soudu v Ostravě. „S tímto pro mě překvapivým rozsudkem nesouhlasím. Domnívám se, že důkazy byly provedeny dostatečně,“ řekl. Pro obžalované požadoval až šest let vězení.

Topil se v slzách
Rozsudek srazil ke dnu Richarda Salamona (45), který ve vlaku cestoval a utrpěl zranění. Dodnes bojuje s psychickými následky. „Nedá se na to zapomenout ani to vytěsnit z hlavy. Rozhodnutí soudu se nadá komentovat. Je mi z toho na nic. Osm mrtvých, pětadevadesát zraněných a nikdo za nic nemůže,“ hlesl Salamon.

Expertka varuje: Hrozí další tragédie!
Expertka v oboru stavebnictví a znalkyně Miloslava Pošvářová tvrdí, že je nutno zaujmout právní postoj k neštěstí. Prý hrozí další podobné události.

Její posudek patřil v kauze mezi klíčové. „Na místě nehody byly nalezeny technické pomůcky, které svědčily o nestandardní manipulaci s mostem, kdy se podtrhly podložky mostu a došlo k jeho rozjetí. Most popojel metr a následně sjel z podložek. O tom jsem přesvědčena,“ sdělila Pošvářová. Tu verdikt senátu šokoval zejména s ohledem na poškozené, kteří se budou těžko domáhat odškodnění.Znalkyně varuje, že vzhledem ke stavu konstrukcí a staveb mostů a lávek v Česku hrozí další tragédie. „Jak jsme viděli minulý týden s Trojskou lávkou, která spadla. Myslím, že se těchto záležitostí stane více a bude se muset zaujmout právní názor, jak se k těmto nehodám bude přistupovat,“ dodala Miloslava Pošvářová. Osmičky jako osud
Den se třemi osmičkami v datu se stal osudným pro mnoho lidí. Do trosek rekonstruovaného silničního mostu, který se zřítil na železniční trať ve Studénce, narazil v 10.29 hod. mezinárodní rychlík Comenius. Zemřelo osm lidí, jako poslední Polka (†21). 95 cestujících bylo zraněno, někteří mají doživotní následky. „Takovou hrůzu jsem za let 28 praxe neviděla,“ uvedla tehdy Jaromíra Fabiánová, lékařka z místního zdravotního střediska, která na místě jako první pomáhala zraněným. Byl mezi nimi i tehdejší maturant Honza (27), který přišel o obě nohy.

 

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.