Haagský právník po sebevraždě Praljaka: Propašovat jed je snadné! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Haagský právník po sebevraždě Praljaka: Propašovat jed je snadné!

Slobodan Praljak vypil v soudní síni jed a zemřel
Slobodan Praljak vypil v soudní síni jed a zemřel (ČTK)

Slovutný Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) má z ostudy kabát. Celý svět totiž užasle řeší: Jak se mohl do rukou generála bosenských Chorvatů Slobodana Praljaka (†72) v dostat jed, kterým spáchal přímo v soudní síni bleskurychlou sebevraždu?!

Vysvětlení je ale podle znalců poměrů docela prosté. Bezpečnostní služba, která u ICTY působí, se u příchozích zaměřuje hlavně na kontrolu a zabavování železných (ocelových) předmětů. Hlavním zájmem jsou samozřejmě zbraně, nože a pistole. „Bezpečnostní opatření pro právníky a soudní zaměstnance fungují podobně jako na letištích. Ochranka kontroluje železné předměty a mobilní telefony. Ale například pilulky nebo malé množství tekutiny by pravděpodobně nezachytila. Dostat jed k soudu je tedy poměrně snadné,“ uvedl prominentní srbský právník Toma Fila, který často obhajuje válečné zločince bývalé Jugoslávie.

Hlídala ho OSN

Nizozemská policie sice soudní síň označila za místo činu, ale odpovědi na otázku, jak se dostal generál k jedu, bude během vyšetřování hledat spíš ve věznicích, kde byl držen. Praljak strávil ve vazební cele ve Scheveningenu ze svého původního 20letého trestu přes 13 let. Když nyní začal jeho odvolací proces, byl přemístěn na přísně utajené místo pod správou OSN, odkud ho každý den k haagskému tribunálu převáželi obrněnou dodávkou s neprůstřelnými skly.

Praljak mohl žít: Hodinu čekali na záchranku!

Je to z filmů vypěstovaný mýtus: Agent rozkousne kapsli s jedem, po pár vteřinách sebou škubne, protočí oči v sloup a je v Pánu. Ve skutečnosti ale žádný jen nezabíjí tak rychle a i život generála Praljaka mohl být zachráněn. Jenže... To by se mu muselo dostat rychlejší pomoci!

Podle chorvatského listu Slobodna Dalmacija prý přijela na místo činu až za hodinu. „Právě rychlost zákroku je vždy při otravách klíčem. Pokud si jed nepíchl přímo do žíly, trvá relativně dlouho, než začne působit v těle,“ uvedl toxikolog Franjo Plavčič, podle kterého Praljak použil cyankáli nebo arzén (pravdu odhalí až včera pitva). Podle oficiálních údajů vypil Praljak jed v 11.30, záchranka k němu dorazila ve 12.30! Další hodinu pak trvalo, než se ocitl v nemocnici. Během ní se pokoušeli o záchranu lékaři ze sanitky. „Pohotovostní tým má jen omezené prostředky. Kdyby ho hned odvezli do nemocnice, mohli mu vypláchnout žaludek a aplikovat terapii, při níž čistí zamořený organismus. Někdy se používá i dialýza,“ dodal Plavčič, podle kterého mohli lékaři pacienta zachránit, kdyby ho dovezli do nemocnice do 15 až 30 minut.

Jak rychle jedy zabíjejí?

Kyanidy do několika minut
Arzén do několika hodin
Rtuť dny až týdny
Radioaktivní látky dny až týdny

Košatá historie sebevražd válečných zločinců

Hermann Göring (†53)

Říšský maršál si vyslechl rozsudek smrti, pár hodin před popravou, jež se měla konat 16. října 1946, užil v cele jed z kapsle s kyanidem, kterou mu dva týdny předtím propašoval do basy americký voják zamilovaný do německé dívky v domnění, že jde o léky.

Rudolf Hess (†93)

Byl odsouzen v norimberském procesu v roce 1946 jako válečný zločinec na doživotí. 17. srpna 1987 se ale oběsil ve vězení na prodlužovací šňůře.

Adolf Hitler (†56)

Spáchal 30. dubna 1945 v berlínském bunkru sebevraždu i s novomanželkou Evou Braun. Jejich těla byla vynesena před bunkr, polita benzinem a spálena.

Heinrich Himmler (†44)

Šéf SS spáchal sebevraždu 23. května 1945 poté, co padl v přestrojení za řadového vojáka do zajetí. Nejprve přiznal svou identitu a následně spolkl ampuli s jedem, kterou měl ukrytou v umělém zubu.

Joseph Goebbels (†47)

Šéf propagandy nacistického Německa se zastřelil 1. května 1945. Jeho žena se připravila o život kyanidovou kapslí a předtím ještě otrávila morfiem a kyanidem všech šest jejich dětí.

Konrád Henlein (†46)

Jeden z nejvýše postavených protektorátních nacistů spáchal sebevraždu 10. května 1945. Podřezal si v zajetí žíly skly z rozbitých brýlí.

Slavko Dokmanović (†48)

Bývalý starosta Vukovaru byl obžalován z odpovědnosti za masakr chorvatských civilistů. V červnu 1998 se v cele ICTY oběsil.

Vlajko Stojiljković (†65)

Bývalý srbský ministr vnitra se v dubnu 2002 zastřelil před budovou jugoslávského parlamentu. Hrozilo mu vydání k ICTY.

Po vynesení rozsudku do sebe »kopl« ampuli jedu. Na video se můžete podívat zde:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.