Drama v jeskyni: Potápěče zavalila skála! Šest hodin byl pod vodou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Drama v jeskyni: Potápěče zavalila skála! Šest hodin byl pod vodou!

O život potápěče bojovalo celkem sto záchranářů, včetně policejních potápěčů.
O život potápěče bojovalo celkem sto záchranářů, včetně policejních potápěčů. (pro Aha! – Jan Dejl)

BLANSKO – Dramatické chvíle pod hladinou prožil potápěč (42), který uvízl v zaplavené jeskyni Býčí skála v Moravském krasu. Dlouhých šest hodin byl uvězněný pod utrženou skalní stěnou, hluboko v podzemí jeskyně. Jen zázrakem vyvázl bez vážnějších komplikací, pouze podchlazený.

Dramatické chvíle pod hladinou prožil potápěč (42), který uvízl v zaplavené jeskyni Býčí skála v Moravském krasu. Dlouhých šest hodin byl uvězněný pod utrženou skalní stěnou, hluboko v podzemí jeskyně. Jen zázrakem vyvázl bez vážnějších komplikací, pouze podchlazený.

Přitom vše začalo obvyklým ponorem a touhou prozkoumat tajemná zákoutí záhadami opředené jeskyně. Muž spolu s kolegou zkoumal podzemí potoka, jenž Býčí skálou protéká. Nacházeli se v hloubce zhruba tří metrů, a protože jsou zdejší chodby úzké, dohodli se, že se při vynořování rozdělí, aby si vzájemně nevířili bláto. Oba se měli ve smluvený čas sejít na hladině, tam však dorazil jen jeden z nich. Druhého pod vodou uvěznila sesunutá část stěny.

Po třech hodinách čekání na ztraceného kolegu zavolal potápěč záchranáře. Těch na místo dorazila zhruba stovka. Z předcházejících akcí záchranáři věděli, že v zatopené části jeskyně jsou vzduchové kapsy, díky kterým mohou potápěči přežít i déle, než na kolik mají kyslík v lahvích. „Netrvalo to dlouho a ztraceného muže jsme našli. Bylo ho ale potřeba vyprostit, byl velmi komplikovaně zaklíněný,“ popsal situaci velitel zásahu Libor Matuška ze speleologického záchranného týmu.

Hasiči začali pomocí malých čerpadel snižovat hladinu vody ve vzduchové kapse. Speleologové při záchranné akci uskutečnili pět ponorů, při posledních dvou donesli potápěči pod hladinu novou výstroj. Vzduchová kapsa byla dostatečně veliká, takže se v ní potápěč mohl před vynořením i převléknout. „Muž byl podchlazený, ale zdravotně v pořádku a se záchranáři komunikoval,“ řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Muže pak záchranka převezla do brněnské Fakultní nemocnice u sv. Anny. „Díky dobrému stavu byl už propuštěn domů,“ doplnila mluvčí nemocnice Naďa Kuklínková.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.