Pětirucí šikulové z pražské zoo: Jak se chápan chápe dobrot? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pětirucí šikulové z pražské zoo: Jak se chápan chápe dobrot?

Tak nevím – okurka nebo paprika?
Tak nevím – okurka nebo paprika? ( Jakub Poláček)

Chápani jsou stromoví akrobaté s »pěti rukama« a využívají toho i při hodování. Milují mladé svěží plody a lístky. Kvůli takové dobrotě se pověsí hlavou dolů. Nevěříte? Vydejte se třeba do pražské zoo a uvidíte.

Chápani jsou vegetariáni. Doslova a dopísmene. „Nejvíc si pochutnají na šťavnatých lístečcích, zralých plodech a s chutí si dají i květy, zejména když obsahují hodně sladkého nektaru,“ říká zooložka Romana Anděrová. K získání takových laskomin jim skvěle pomáhají jejich dlouhé ruce, nohy a šikovný ovíjivý ocas. „Na konci mají lysou plošku s hmatovými lištami, takže skutečně funguje jako pátá ruka,“ vysvětluje Anděrová. Díky tomu chápani dosáhnou i na okraje stromů, na což konkurence může zapomenout. Je-li třeba, pověsí se jen za ocas a dostanou se dolů k tenké větvičce, která by je neunesla. Za lahůdkami dokážou podniknout klidně i 20 km dlouhou cestu. V zoo mají ale život jednodušší. Dobrot jim totiž každý den přinese ošetřovatel plný kbelík.

 Tisková mluvčí Zoo Praha hovoří o lachtanech v zahradě.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.