Terorista (29) na Manhattanu: Vraždil půjčeným autem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Terorista (29) na Manhattanu: Vraždil půjčeným autem!

Vražedná jízda se zarazila až o školní autobus.
Vražedná jízda se zarazila až o školní autobus. (Foto ara)

Jednoduchým návodem Islámského státu se řídil uzbecký terorista, který v centru New Yorku zabil nejméně osm lidí. Nepotřeboval si složitě opatřovat zbraně ani výbušniny. Prostě si vypůjčil těžký pick-up a jím vyrazil na Manhattan kosit chodce a cyklisty.

V úterý odpoledne zachvátila okolí ulice Houston Street panika. Do lidí najelo auto! Nehoda, nebo úmysl? Newyorčané přímo na místě nevědí, ale rychle se začíná skládat obrázek. Těžké auto se nezarazilo hned – naopak řítilo se po cyklostezce asi kilometr. To určitě nemůže být náhoda!

A také, že ne. Když řidič naboural do školního autobusu, rychle vyskočil a vytasil pistoli s křikem „Alláh akbar - Bůh je veliký“

Pohotový policista Ryan Nash (28) ho střelil do břicha a s kolegy ho pak mohli zatknout a nechat odvézt do nemocnice. Pistole nebyly skutečné, jen na paintball, přesto má útok tragickou bilanci. Hned na místě zemřelo šest lidí, dva pak pod rukama lékařů. Pět z nich tvořila partička přátel z Argentiny, kteří přijeli oslavit 30 let od absolutoria na vysoké. Další oběť je z Belgie. Češi mezi mrtvými ani jedenácti raněnými nejspíš nejsou.

K podobným útokům se často hlásí organizace Islámský stát (IS), byť s nimi třeba nemá nic společného – ale hodí se jim si »přihřát polívčičku«. Tentokrát je to ložené, vrah měl v autě její vlajku i rukou psané doznání, že se k IS hlásí.

Pachatel je Uzbek

Pachatelem teroristického činu je Sajfulláh Saipov (29) z Uzbekistánu. V Americe žije legálně od roku 2010. Podle známých nevypadal na radikála a v USA se mu líbilo, pracoval jako šofér. Bezpečnostní složky neměly na jeho radikalizaci podezření, měl jen pár flastrů za agresivní řízení.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.