Pozor, mokrá vozovka: Na co si dát pozor na mokru a v mlze! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Pozor, mokrá vozovka: Na co si dát pozor na mokru a v mlze!

Podzim na silnicích je pro řidiče obzvlášť nebezpečný. Aha! přináší rady, na co si dát bacha.
Podzim na silnicích je pro řidiče obzvlášť nebezpečný. Aha! přináší rady, na co si dát bacha. (Zdroj: ICOM transport, Foto: scom)

Podzim na silnicích je pro řidiče obzvlášť nebezpečný. Slunce střídá déšť, po ránu se objevují mrazíky a díky mlze někdy vidíme jen na pár metrů před sebe. Aha přináší rady, na co si dát bacha.

Čerstvý déšť

V první půlhodině deště se kapky smísí na silnici s prachem a olejem a vytváří velmi kluzkou směs. V prvních minutách deště buďte obzvláště opatrní.

Aquaplaning

Hrozí, když vodní polštář přeruší styk pneumatiky se silnicích a auto pak klouže jako na ledu. Podle odborníků pomůže, když pojedete ve stopě vozidla jedoucího před vámi. Pozor! Starší a sjeté pneumatiky před aquaplaningem chrání hůř.

Vzdálenost

Na mokré vozovce dodržujte větší rozestupy. Brzdná vzdálenost je na mokru až trojnásobná.

Mlhovky

Jestliže má auto mlhovky, musíte je použít. Přední vám pomohou vidět překážky před vámi a ty zadní zase upozorní ostatní, že před nimi jedete. Jenže pak je musíte včas i vypnout. Za nesprávné použití mlhovek vám hrozí jeden bod a pokuta až 2000 korun.

Podzim na silnicích je pro řidiče obzvlášť nebezpečný. Aha! přináší rady, na co si dát bacha.

Denní svícení

Mlha, šero, nebo prudký déšť, o tmě ani nemluvě. Tady všude musíte být řádně vidět. Řada řidičů, zvyklých na léto, kdy stačí světla pro denní svícení, může zapomenout zapínat v takových situacích alespoň potkávací světla. Kupříkladu vzadu jim díky tomu nesvítí vůbec nic a pro ostatní jsou neviditelní.

Pneumatiky

Před každou delší jízdou důkladně zkontrolujte hloubku vzorku a správný tlak v pneumatikách. U podhuštěných i přehuštěných pneumatik přitom přichází aquaplaning už v rychlosti o 40 % nižší.

Brzdění

Při brzdění za deště myslete na nižší přilnavost gum. S autem bez ABS brzděte přerušovaně a vyvarujte se prudkého sešlápnutí pedálů.

Teplota

S podzimem přichází i rizika přízemních mrazíků. Přestože přes den může být hezky, začneme je potkávat stále častěji. Především v časných ranních hodinách, v horských oblastech, na mostech, nebo při ranní mlze.

Věděli jste, že už v prvních minutách deště můžete snadno ztratit kontrolu nad vozidlem?

Na vozovce se totiž smísí prach a olej s vodou a vytvoří velice kluzkou vrstvu, která snižuje ovladatelnost vozidla. V první půlhodině deště proto buďte mimořádně opatrní, radí dopravní experti společnosti ICOM transport.

Vzdálenost

Držte vetší rozestup s vozidlem před vámi. Brzdná vzdálenost na mokré vozovce je až trojnásobná.

Aquaplaning

Jeďte ve stopě vozidla před vámi. Výrazně tím snížíte riziko aquaplaningu. Na mokré vozovce brzděte přerušovaně a vyvarujte se prudkého sešlápnutí brzdového pedálu.

Rychlost

Pospíchejte pomalu. Sundejte nohu z plynu a přizpůsobte rychlost jízdy intenzitě deště.

Světla

Dodržujte pravidlo vidět a být viděn! Nespoléhejte jen na obrysová a vždy zapnete potkávací světla.

Pneumatiky

Před každou jízdou důkladně zkontrolujte hloubku vzorku a správný tlak pneumatik.

Brzdění

Na mokré vozovce brzděte přerušovaně a vyvarujte se prudkého sešlápnutí brzdového pedálu.

Zde to klouže více...

Obzvláštní pozornost věnujte jízdě po »kočičích hlavách«, po vodorovných dopravních značeních, kanálech, kolejích a v blízkosti čerpacích stanic. Na těchto místech se raději vyvarujte jakýchkoli prudkých manévrů.

Zrádné spadané listí

Na silnici, kde leží spadané listí, jeďte pomaleji a prudce nebrzděte! Na první pohled mírumilovně se válející zmoklé listí je na vozovce zrádné!

Motorkáři, sesedněte

Jedete-li v bouřce, je lépe zastavit na příhodném místě a odejít od motocyklu, než se centrum bouřky přežene. Proti blesku, na rozdíl od auta, neposkytuje motocykl pražádnou ochranu.

3 rady Aha! navíc:

*Při silném dešti raději zastavte na bezpečném místě, nechte auto svítit a počkejte, až déšť ustane.

*Obzvláštní pozornost věnujte jízdě po »kočičích hlavách«, po vodorovných dopravních značeních, kanálech, kolejích a v blízkosti čerpacích stanic. Na těchto místech se raději vyvarujte prudkých manévrů.

*Na silnici, kde leží spadané listí, jeďte pomaleji a prudce nebrzděte! Na první pohled mírumilovně se válející zmoklé listí je na vozovce zrádné!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.