Bouře Grischa a Herwart ničily Česko: 12 hodin běsnícího živlu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Bouře Grischa a Herwart ničily Česko: 12 hodin běsnícího živlu!

Počasí
Počasí (Foto ara)

Česko se vzpamatovává z následků dvou ničivých bouří Grischa a Herwart, které se setkaly v neděli nad naší republikou a zdevastovaly ji. Byly nejhorší za uplynulých 10 let, po orkánu Kyrill, který zemi zasáhl v lednu 2007. Až včera se naplno odkryla spoušť, kterou napáchaly. Lidé oplakávají tři mrtvé a sčítají škody. Pojišťovny hlásí přes devět tisíc událostí za nejméně čtvrt miliardy korun.

Odkud kam fičelo?

5:34
Vítr o síle orkánu se přihnal do Česka od severozápadu přes Krušné hory, Ústecko a Karlovarsko.

Počasí

7:29
Rychle se rozšířil nad střední Čechy a Prahu a i tam rychle nabíral na rychlosti.

Počasí

11:32
Před polednem orkán postupoval dál na Vysočinu a jižní Moravu.

Počasí

16:08
Odpoledne už v Čechách slábl. V 16 hodin byly problémy hlavně na jižní Moravě.

Počasí

Šla se psem do lesa 

Žena (†32) z Třebíčska si v neděli před půl devátou ráno vyšla se psem na procházku do lesa. Poblíž vesničky Stařeč se na ni zřítil strom. Na místě byla mrtvá.

Nákup zaplatil životem

3752701:gallery:true:true

Muž (†83) z Jičína si šel v neděli dopoledne nakoupit, protože v sobotu měly obchody kvůli státnímu svátku zavřeno. V ulici U Stadionu na něj spadl vyvrácený modřín a na místě ho zabil.

Policie řeší případ jako nedbalost. Zemřel v nemocnici 

Na muže (†58) z Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku spadl strom v neděli v půl třetí odpoledne v Papírenské ulici. Vrtulník ho transportoval do liberecké nemocnice. Jeho stav byl ale kritický a včera zemřel.

26 hodin bez proudu:
Jitka Slouková (61) prožila bezesnou noc

3752703:gallery:true:true

Neděli hrůzy zažila kvůli vichřici a následnému výpadku proudu majitelka obchodu se smíšeným zbožím ve Vysočanech na Blanensku Jitka Slouková (61). Důvod? Tři mrazicí boxy napěchované zbožím! „Ani se neptejte, kolik by to bylo peněz, kdybych to musela odepsat. Nejhorší, že nikdo nevěděl, kdy nás zase připojí,“ postěžovala si žena, která podniká ve vesničce se 789 obyvateli na pomezí Jihomoravského a Olomouckého kraje takřka čtvrtstoletí. Včera odpoledne ž opět s úsměvem vítala stálé zákazníky, elektriku spustili po dlouhých 26 hodinách.

Silničáře povolali uprostřed noci

K vichřici se přidalo sněžení

3752692:gallery:true:true

Náročnou šichtu má za sebou silničář Bedřich Štěpáník (65) z Rýmařova. V pondělí ráno před třetí hodinou jej povolali do práce. Po vichřici začalo v Jeseníkách hustě sněži.

„Sníh a jazyky nebyly takovým problémem jako popadané stromy. Jezdím od roku 1969, ale takovou vichřici se sněžením současně nepamatuji,“ řekl Bedřich Štěpáník. Z několika cest pomocí pily s kolegy odstraňoval spadlé stromy. „Naštěstí se nikomu nic nestalo. Řidiči by do hor neměli vyjíždět bez pořádné výbavy,“ dodal silničář.

Lešení spadlo na zaparkovaná auta

3752690:gallery:true:true

Záznamy z kamer v Otakarově ulici v pražských Nuslích, kde se z jednoho z domů zřítilo lešení, zveřejnila včera policie. Zničilo tři zaparkovaná auta. „Převyšovalo střechu o dva metry, protože na na domě poroste přístavba. Krycí plachta se ale nafoukla a bylo jasné, že lešení půjde k zemi,“ popsal svědek.

Zřícený kostel v Mostě: Zasedá krizový štáb

3752662:gallery:true:true

Pravoslavný dřevěný kostel sv. Valentýna v Mostě, který o víkendu sfoukla vichřice, zůstává dál ležet na zemi v troskách. Postaven byl bez použití hřebíků a šroubů. Co s ním bude, není zatím jasné. Vedení církve kvůli tomu svolalo krizový štáb. „Naši biskupové teď jednají, zvažujeme všechny varianty. Musíme ale počkat na vyjádření rumunského patriarchátu,“ řekl otec Miloslav Veselý z pražské centrály Pravoslavné církve. Byl postaven jako památka na Rumuny, kteří padli v Československu během 2. světové války.

Spoušť i mezi zvířaty 

3752694:gallery:true:true

Spoušť po sobě zanechala nedělní bouře i v některých českých zoo. Zvířatům ani lidem se naštěstí nic nestalo, škody jsou ale vysoké. Nejdramatičtější situace byla v Praze, kde se odhadují na více než milion. Ta dokonce měla ještě včera zavřeno. „Je to od povodní 2013 poprvé,“ uvedl její ředitel Miroslav Bobek.

Tisíce škod za stovky milionů

Pojišťovny mají po nedělní vichřici nahlášeny tisíce škod za stovky milionů korun. Nejčastěji jde o poškozené střechy, škody následkem pádu stromu, ale i vytopené sklepy.

Pojišťovna          Počet škod     Částka

Česká pojišťovna   3700           100 milionů

Kooperativa         2340              90 milionů

Allianz                 2500           Stovky milionů

Generali              500               15 milionů

Víte, že...

...společnost ČEZ evidovala po vichřici zhruba půl milionu domácností bez proudu? Včera odpoledne se už počet odběratelů bez elektřiny snížil na 80 000.

Kde nejvíc foukalo?

Orkán Kyrill fičel v roce 2007 rychlostí 216 km/hod. Jak to vypadalo o víkendu?

Sněžka 180 km/h

Fichtelberg (Krušné Hory) 176 km/h

Milešovka 151 km/h

Velký Javor 140 km/h

Luční Bouda 137 km/h

Ústí nad Labem 133 km/h

Přibyslav 126 km/h

Praha-Karlov 119 km/h

Taková je předpověď:

Dnes: polojasno, přeháňky den 5 až 9 °C

Zítra: oblačno, přeháňky noc 4 až 0 °C, den 7 až 11 °C

Čtvrtek: zataženo, přeháňky noc 7 až 3 °C, den 11 až 15 °C

Pátek: polojasno noc 6 až 2 °C, den 7 až 12 °C

Sobota: polojasno noc 6 až 2 °C, den 9 až 13 °C

Neděle: polojasno noc á až 4 °C, den 9 až 13 °C

Dispečer silničářů z Bruntálu Josef Olbert a řidič Bedřich Štěpáník.   

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.