Které zimní gumy jsou ty NEJ?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Které zimní gumy jsou ty NEJ?!

Které zimní gumy jsou ty NEJ?! Podívejte se do naší tabulky v galerii.
Které zimní gumy jsou ty NEJ?! Podívejte se do naší tabulky v galerii. (Dunlop, ADAC)

Od zítřka musíme mít na autech při špatném počasí zimní gumy. Jak je ale vybrat? Letos by to mohlo být snazší. Podle testů autoklubu ADAC se mezi 32 modely ve dvou rozměrech našel jen jeden, který v testech propadl. Většina gum byla průměrná.

Propadák sezony

Jako jediná v testech pohořela pneumatika Nankang Snow SV-2 a odborníci ji označují za nebezpečnou. Na mokré i zasněžené vozovce. Přestože na štítku se honosí za výkon na mokru dobrou známkou C, v testu to byla její největší slabina. A výkon na sněhu, který štítky neměří, byl také mizerný. Nejslabší stránka podle štítku (spotřeba paliva) byla v testu naopak její jedinou výhodou.

Proč štítkům nevěřit?

Vybírat podle štítků je dobrý začátek. Problém ale je, že některé důležité vlastnosti na nich vůbec nenajdete. Třeba výkon pneumatiky na sněhu a ledu. Což by měl být pro výběr zimáků nejdůležitější parametr. Chybí i měření životnosti pneumatiky, což vám může z dlouhodobého hlediska ušetřit náklady. Přestože ke čtvrtině nehod dochází v zatáčkách, ani jízdní stabilitu na štítkách nenajdete. Stejně tak brzdění na suché vozovce, které je i v zimním období důležité.

Pět pravidel nákupu pneumatik

1) Zkontrolujte číslo DOT, které naleznete na boku pneumatiky. Poslední číslice představují rok výroby. Nekupujte starší než dva roky. Zestárly a ztvrdly by dříve, než byste je sjeli.

2) Pneumatiky hledejte nejdříve v expertních testech. Ty dělá Autoklub české republiky, dTest, německý autoklub ADAC, nebo rakouský ÖAMTC

3) Nenechte se zmást evropským štítkem. Uvádí sice výkon pneumatiky na mokré vozovce, ale ne na sněhu, ani brzdění na ledu. Ty se často liší.

4) Vyberte správnou velikost. Musí být shodná s tou, kterou máte zapsanou v technickém průkazu, jinak můžete dostat pokutu a nebude vám platit povinné ručení, ani pojištění.

5) U zimních pneumatik používejte pravidlo 4x4. Pneumatiky měňte po 4 letech, když sjedete vzorek na 4 milimetry, vždycky mějte 4 stejné gumy a jezděte na nich minimálně 4 měsíce v roce.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.