Strašný příběh lidského hyenismu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Strašný příběh lidského hyenismu!

Okna v domě, kde důchodkyně bydlí, jsou velmi zchátralá, a proto je nájemníci vyměňují za nová. Paní Terezie na ně však nemá peníze.
Okna v domě, kde důchodkyně bydlí, jsou velmi zchátralá, a proto je nájemníci vyměňují za nová. Paní Terezie na ně však nemá peníze. (Aha! – Josef Mašek)

PRAHA – Nemocná, opuštěná a zoufalá je Terezie Urbanová (92) z pražských Holešovic. Svým dětem obětovala život. Přesto zůstala na sklonku života sama, odkázaná na cizí pomoc. Duši jí navíc tíží obrovská bolest: milovaná dcera ji obrala o vše a vykašlala se na ni!

Babička Terezie (92): Dceru s vnukem jsem milovala, oni mě zničili!

Bezpočet rodin by za takovou babičku dalo celé jmění. Drobná bělovlasá stařenka, která jako kdyby vypadla z pohádky, však teď bydlí sama jen se svým smutkem. Syn Pavel (67) žije už skoro 40 let v USA, a i když se jí snaží pomáhat, častěji než dvakrát do roka se do Česka prostě nedostane. Když přijde řeč na dceru Blaženu (63), stará paní posmutní, sklopí oči a utichne.

„Měla hodného muže, ale mlátila ho, zfackovala ho i přede mnou. Když se rozvedla, bydlela u mě, ale neklapalo to, jednou do mě ošklivě strčila, pak mi vyhodila věci na dvůr. Nakonec jsem jí svůj velký byt nechala a šla do jejího malého,“ nerada vzpomíná paní Terezie.

Dcera k ní pak i s vnukem Petrem ještě dlouho chodila na sobotní obědy, domů si odnášeli voňavou bábovku. Pak ale dcera původní byt paní Terezie prodala a odstěhovala se z Prahy. Při každé příležitosti si však nezapomněla mámě postěžovat na nedostatek peněz. A spolu se svým synem prý na starou paní začala tlačit, ať na ně převede svůj družstevní byt. „Už jsem to nevydržela a ty papíry jim podepsala,“ říká paní Urbanová rezignovaně. Jenže tím to neskončilo. „Syn Pavel měl na knížce 500 tisíc korun, nechal je tam, abych měla kam sáhnout, kdybych potřebovala. Vnuk do mě pořád hučel, že nutně potřebuje půjčit. Abych měla pokoj, zašla jsem s ním do spořitelny a umožnila mu k penězům přístup. Do týdne byly pryč,“ říká tiše paní Terezie. A v nenávratnu jsou i sliby, že Petr babičce v bytě pomůže s opravami a podle potřeby bude dávat peníze. „Říkala jsem mu, že potřebuji peníze na nová okna, ta stará už jsou v zoufalém stavu, když prší, teče mi do bytu. Nejdřív slíbil, že mi peníze přinese, ale pak řekl, že už žádné nemá. Syn Pavel se s nimi asi proto bude soudit,“ řekla Terezie Urbanová.

Dceru ani vnuka už řadu měsíců neviděla a nemá na ně ani žádné spojení. Sama si musela poradit i s následky loupežného přepadení, jehož obětí se nedávno stala. „Ráno jsem šla od lékařky, přímo na ulici kousek od domu se na mě vrhli dva muži. Snažili se mi vytrhnout tašku s peněženkou, bili mě, až jsem upadla na zem, pak mě ještě kopli,“ řekla. Ztlučená, krvácející a šokovaná stařenka neměla ani sílu dojít k lékaři či na policii, případ oznámila až po několika dnech. To, co násilníci při přepadení pronesli, by mohlo naznačovat, že na hyeny ve svém okolí má paní Terezie opravdu smůlu. „Jeden druhého okřikl, aby nemluvil, že by ho »ta bába« mohla poznat,“ podotkla smutně důchodkyně.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.