Ondřej Pelánek (16): On je nejlepší fotograf ptáků na světě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ondřej Pelánek (16): On je nejlepší fotograf ptáků na světě!

V roce 2015 se stal nejlepším mladým fotografem přírody na světě.
V roce 2015 se stal nejlepším mladým fotografem přírody na světě. (Foto Aha! – Jiří Nováček, Facebook )

Miluje zvířata a focení. Student Ondřej Pelánek (16) z Brna stal nejlepším mladým fotografem ptáků na světě za rok 2017! Vyhrál soutěž Bird Photographer Of The Year se snímkem rybáka bahenního.

Ondřej fotí od sedmi let. Se svým otcem Martinem (43) cestují po celém světě, aby zachytili zvířata v jejich přirozeném prostředí. Nejde ale jen o to udělat si výlet a zmáčknout spoušť, musí mít o druzích, které chce »ulovit«, přehled. „Dost se o přírodu zajímám a mám leccos nastudované z knížek. Největší znalosti mám asi o ptácích, ale fascinují mě i mnohé další oblasti biologie,“ popisuje Ondra.

S tímto snímkem vyhrál Ondra v soutěži Bird Photographer Of The Year 2017.

Druhý úspěch

Znalosti a fotografický um přináší ovoce. Již v roce 2015 se stal Ondřej nejlepším mladým fotografem přírody na světě. Dokázal zachytit ptačí bitku jespáků bojovných. A teď se mu zadařilo s dalším snímkem. „Fotografie ukazuje rybáka bahenního v protisvětle vycházejícího slunce. Byla vyfocena v mokřadu na jihu Maďarska,“ popsal Aha! Ondřej vítěznou fotku. 

Fotograf Ondřej Pelánek se svým tátou Martinem. Oba fotí přírodu.

Vyhrává olympiády

Podle tatínka Martina má jeho syn za sebou už plno úspěchů. „V posledních pěti letech pravidelně vyhrává biologické olympiády. Letos získal na tři týdny stipendium na univerzitě v Princetonu v USA,“ vylíčil výsledky svého syna. A co říká na poslední »zlatou medaili«? „Když mu to napsali, tak byl hodně rád. I já, protože moje fotka se dostala mezi nejlepší v jedné z dospělých kategorií, ale na bednu už nedosáhla,“ dodal tatínek.

Rybák bahenní

Malý druh ptáka, který žije v jižní Evropě, jižní Asii, Africe a Austrálii. Živí se rybkami, obojživelníky, hmyzem a korýši. Délka těla se pohybuje od 24 do 28 cm a rozpětí křídel je 57 až 63 cm.

Víte, že...
...další fotografie Ondry Pelánka a jeho otce Martina najdete na www.phototrip.cz?

Tak fotí v přírodě.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.