Letní průzkum mezi Čechy: Odhalené tělo jako noční můra! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Letní průzkum mezi Čechy: Odhalené tělo jako noční můra!

Fotografie
Fotografie (internal)

Jste hrdí na své nahé tělo? Pak jste v menšině... 67,7 % Češek se za ně stydí a 54,9 % dokonce trpí komplexem ze svých křivek. To čeští muži jsou přece jen víc »bez zábran«. Se svými ochablými svaly či pivními pupky má problém 37,2 % chlapů, 22,1 % pak má komplex z představy, že se bude muset bez trenclí postavit třeba jen před lékaře.

Stud v posteli:
Muži nemají problém

Výraznější rozdíly mezi ženami a muži panují v otázce vnímání své nahoty při intimních hrátkách. Zatímco při sexu vyvolává nahota stud u 41,8 % žen, obdobné pocity zažívá jen 10,3 % mužů.

Nazí na pláži?
Ani nápad

Češi bez ohledu na pohlaví rozhodně nepatří mezi masové exhibicionisty. Potřebu vystavovat části svého těla k upotání pozornosti ostatních, velmi často se sexuálním podtextem, má potřebu jen 5,5 % žen a 5,1 % mužů. Obdobné to je i s nudismem. Koupání a opalování bez plavek holduje pouhých 6,6 % žen a 7,1 % chlapů.

Sociolog Oldřich Zajíc:
Svléknout se NE, ale mluvit ANO

„Přestože Češi nejsou zrovna příznivci exhibicionismu a neradi se producírují na nudistických plážích, otevřený rozhovor, který rozebírá nahotu doslova na dřeň, většině našinců problém nedělá. Na dotazy týkající se jejich nahoty s klidným svědomím odpovídá 54,1 % žen a 37,3% jejich mužských protějšků. Svědčí to o tom, že Češi rozhodně nejsou žádnými puritány,“ myslí si sociolog Oldřich Zajíc.

Nepomáhají ani fotky boubelek

Ve srovnání s výsledky podobného průzkumu z roku 2012 se podle sociologa Oldřicha Zajíce ukazuje sice mírný, ale přesto prý znepokojující nárůst studu a komplexu u žen.

„Největší podíl na nízkém sebevědomí, pokud jde o ženské křivky, mají módní magazíny, které diktují fyzické normy »bezchybných« těl spolu se sociálními sítěmi a selfie celebrit, na nichž se objevují dokonale vysoustružená těla s bujnými dekolty,“ říká Zajíc. A nepomáhá podle něj ani vystavování modelek s XXL proporcemi v módních časopisech.

Napříč věkem i vzděláním

Průzkum Sanep proběhl od 11. do 16. července. Nejmladším dotázaným bylo osmnáct a nejstarším přes 60 let. Odpovídali lidé se základním vzděláním i vysokoškoláci.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.