Ptačí chřipka v Česku: Omylem utloukli i papouška | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Ptačí chřipka v Česku: Omylem utloukli i papouška

Chovatelé museli do kurníků pustit veterináře a vojáky. Omráčené slepice odnášeli, dávali do pytlů a nakládali na traktory.
Chovatelé museli do kurníků pustit veterináře a vojáky. Omráčené slepice odnášeli, dávali do pytlů a nakládali na traktory.

TISOVÁ – Tragická událost, nákaza krůt ptačí chřipkou na chovné farmě krocanů v Tisové na Orlickoústecku, včera pokračovala odchytem a vybíjením domácího zvířectva zdejších obyvatel.


V rizikové zóně řádí muži smrti
Ministr se za zabití papouška omlouval

Během jediného dne bylo místním lidem zabito více než tisíc opeřenců, mezi kterými nechyběl ani papoušek.

Ospalá vesnička Tisová se v průběhu včerejšího dne stala svědkem masivního odchytu veškerého domácího zvířectva, které by mohlo být nakaženo smrtícím virem. Žalostný ptačí křik byl slyšet nad Tisovou už od samého rána. Jako by drůbež věděla, že tohle jsou její poslední okamžiky. Všechna stavení měla vrata do dvorů dokořán, aby měli likvidátoři volný přístup k domům. Poté, co vešlo smrtící komando do kurníků, píchli všem opeřencům smrtící injekci a muži v ochranných oblecích vynášeli tělíčka omráčených ptáků ven. Skládali je do igelitových pytlů, které následně přistály na korbě valníku jednoho z traktorů. Někteří ptáci však měli takovou touhu k životu, že se i v igelitovém pytli probrali a dokonce se jim podařilo vyskočit z valníku ven. I tam však už zbylé slepice chytili.

Lidé většinou nekladli odpor a snažili se mužům smrti vyjít vstříc. „Mám nahlášených patnáct slepic, ale je jich tu šestnáct, mně ta jedna sedí na vejcích, chcete ji taky?“ snažila se zachránit život jedné ze slepic hospodářka. Veterináři byli nekompromisní. Kliknutím zvětšeteV černých pytlích skončilo vše podezřelé. Jedné ženě sebrali a usmrtili dokonce papouška. „Plakala, ať raději zabijí ji, ale nezachránila ho,“ popsala její sousedka. Ženě se včera odpoledne omluvil ministr zemědělství Gandalovič. Muži smrti papouška zabíjet neměli...

„Vzali mi pět kousků. Ale chápu to, musí to být. Až to bude možné, určitě si slípky zase pořídím,“ nechal se slyšet Jaroslav Němec, bydlící v čísle popisném 130. Jak ale zároveň dodal, existují reálné obavy, že zdaleka ne všichni lidé poctivě odevzdali všechny slepice, krůty či kachny. „Minulý týden se tady na návsi prodávaly slepice za sto třicet korun kus. Náhrada za odchycené je jen padesát korun. Je více než jisté, že si někdo z místních nějakou tu slípku zašmelí,“ prohlásil Němec.


Autor: Václav Nekvapil
Foto Aha! – Alexandr Malachovský

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.