Prezident Václav Klaus slaví dnes 66. narozeniny: Bouřlivá oslava? Nebude! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Prezident Václav Klaus slaví dnes 66. narozeniny: Bouřlivá oslava? Nebude!

Těsně po zvolení prezidentem v roce 2003.
Těsně po zvolení prezidentem v roce 2003. (: ČTK)

PRAHA – Prezident Václav Klaus slaví dnes 66. narozeniny. Na rozdíl od velkolepých oslav svých loňských pětašedesátin se letos žádná bouřlivá párty konat nebude. „Prezident má v den svých narozenin v plánu jen soukromou oslavu,“ řekl mluvčí Hradu Petr Hájek.

Prezident Václav Klaus slaví dnes 66. narozeniny. Na rozdíl od velkolepých oslav svých loňských pětašedesátin se letos žádná bouřlivá párty konat nebude. „Prezident má v den svých narozenin v plánu jen soukromou oslavu,“ řekl mluvčí Hradu Petr Hájek.

Na oslavu by měla přijít jen rodina a nejbližší přátelé. Konat se bude na Hradě. Loni přitom přišlo Klausovi popřát asi 150 lidí. Mezi nimi například šéf ODS Mirek Topolánek, ředitel Národní galerie Milan Knížák, malíř Kristián Kodet či herec Jaromír Hanzlík.

Co o něm možná nevíte…

  • Dětství:
    Zpíval ve sboru profesora Kulínského (otec nechvalně proslulého dirigenta), hrál divadlo v dramatickém kroužku. Plánoval být basketbalistou, jednu chvíli i novinářem. Jeho maminka mu v 8 letech napsala do památníku životní radu: „Vašíku, usmívej se na svět, a celý svět se bude s tebou smát, a nikdy neztrať tyto tři klíčky, které ti otevřou cestu k lidským srdcím: »prosím«, »děkuji«, »milerád«…“
  • Děvčata:
    Podle jeho maminky byl děvčaty obletován odmalička. „Třeba mu ve škole schovaly brašnu, jen aby měly důvod jít k nám domů s tím, že ji tam zapomněl… Pokud vím, tak se dodnes velice rád pohybuje v dámské společnosti,“ řekla před dvěma roky. On sám ale tvrdí: „Jako kluk jsem si na holky netroufal.“ Před pár lety ho novináři nachytali při milostném románku s mladičkou letuškou Klárou Lohniskou. Komentoval to pak slovy: „Když člověk přebíhá ulici na červenou, samozřejmě musí počítat s tím, že sklouzne a přejede ho auto.“
  • Škola:
    Patřil k premiantům od základní po vysokou. Nebavily ho technické předměty jako fyzika. Je manuálně nešikovný, a tak mu nešla ani deskriptivní geometrie. Exceloval v zeměpisu, dějepisu, matematice a literatuře. Na Vysoké škole ekonomické měl z většiny zkoušek jedničky. Na škole potkal mj. i Miloše Zemana nebo zpěváka Ivana Mládka. Studoval pak i v Itálii (1966) a USA (1969).
  • Sport:
    Hrál 1. ligu basketbalu, stal se juniorským reprezentantem. Závodně hrál i volejbal. Teď se věnuje hlavně tenisu a lyžování.
  • Rodina:
    Během vysoké školy se na kurzech španělštiny setkal se svou budoucí ženou Livií (63). Mají dva syny a pět vnoučat. Syn Václav je ředitelem soukromého gymnázia v Praze, syn Jan finančním analytikem v ČEZ.
  • Zaměstnání:
    V roce 1970 byl vyhozen z Akademie věd, pak pracoval ve Státní bance československé. Od roku 1987 byl v Prognostickém ústavu. Po 17. listopadu 1989 vstoupil do politiky, stal se ministrem financí. V roce 1990 šéf Občanského fóra. V roce 1991 založil ODS, jejím předsedou byl až do roku 2002. V letech 1992 - 1997 premiérem, v letech 1998 - 2002 předsedou Sněmovny, 28. února 2003 zvolen prezidentem ČR.
  • Koníčky:
    Nemá rád »válecí« dovolenou u moře, spíš leze po horách (Alpy, Tatry, Krkonoše). Říká: „Manželka je zpod Tater, od Liptovského Mikuláše, takže to máme v rodině.“ Čte beletrii (Čapek, Dostojevskij, Stefan Zweig), poslouchá jazz. Luští sudoku a hraje šachy.
  • Jídlo a pití:
    Miluje chléb a pivo. „Žádné pivní rekordy ale nemám, nejvíce jsem vypil asi šest půllitrů,“ tvrdí. Vařit sám neumí. Jen občas, když to stihne, udělá manželce snídani.
  • Zajímavost:
    Je vzdáleným příbuzným malíře Mikoláše Alše.

Více informací najde v tištěné podobě Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.