Případ z Kuřimi se rozplétá: »Anička« se nevrátí. Má strach! Otec k Ondrovi opět nesmí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Případ z Kuřimi se rozplétá: »Anička« se nevrátí. Má strach! Otec k Ondrovi opět nesmí

Barbora jako malá Anička se svojí údajnou nevlastní matkou Klárou Mauerovou.
Barbora jako malá Anička se svojí údajnou nevlastní matkou Klárou Mauerovou. (: archiv)

PRAHA – Záhada kolem »třináctileté Aničky«, údajné nevlastní sestry týraného Ondřeje (7) z Kuřimi, se rozmotává. Poté, co se koncem minulého týdne přihlásila českým úřadům v Kodani a přiznala, že je Barbora Škrlová (32) a Aničku jen hrála, objevují se stále nové skutečnosti – o její podivné proměně ve školačku, o útěku z Klokánku i o samotném Ondrovi.

Záhada kolem »třináctileté Aničky«, údajné nevlastní sestry týraného Ondřeje (7) z Kuřimi, se rozmotává. Poté, co se koncem minulého týdne přihlásila českým úřadům v Kodani a přiznala, že je Barbora Škrlová (32) a Aničku jen hrála, objevují se stále nové skutečnosti – o její podivné proměně ve školačku, o útěku z Klokánku i o samotném Ondrovi.

»Anička« podle rozhovoru Škrlové pro Lidové noviny vznikla na skautském táboře. „Děti na táboře si měly myslet, že jsou samy, ale přitom měly dozor dospělého,“ řekla Škrlová. Identita, která byla původně jen hrou, se však údajně Škrlové zalíbila. Dospělým prý byla nepohodlná tím, že se chovala jako dítě, hrála si s medvídkem apod.

České úřady a policie by Škrlovou chtěly vyslechnout. Ta se však prý do Česka vrátit nechce, protože se údajně bojí lidí a jejich reakcí. Všechny tedy odkazuje na právníka. „To bude řešit on, ten pán, ten právník. Já s nimi nechci vůbec mluvit,“ říká. O Ondřejovi tvrdí, že si vymýšlí a že byl zlý. Podle jejích slov ji a bratra Jakuba zbil. „On má takovou sílu, že by tomu nikdo nevěřil. Najednou začal šílet a křičet: Zabijte Jakuba, zabijte Annu,“ vzpomíná Škrlová. Ondřej údajně býval zavřený jen občas a ne dlouhodobě. Ve stavu, v jakém ho našla policie, byl podle Škrlové jen poslední den, a to asi dvě hodiny.

Tento týden se policie chystá vyslechnout rodiče Kláry a Kateřiny Mauerových. Jejich třetí sestra Gabriela Pokorná by měla přijít na řadu později.

Ondřej a jeho starší bratr Jakub jsou stále v Klokánku. Policie zakázala rodině, aby se s nimi stýkala. Koncem minulého týdne dostal povolení otec. Včera už k nim ale opět nesměl ani on. „Porušil stanovené podmínky návštěv. Jednou z nich bylo to, že bude na návštěvy chodit sám a budou se odehrávat za přítomnosti pracovnice Klokánku,“ upřesnila včera Aha! šéfka zařízení Marie Vodičková. Otec údajně docházel v doprovodu příbuzných. Ti stáli za plotem a snažili se s chlapci pokřikováním navázat kontakt.

Kauza »Anička« v otázkách a odpovědích

  • Kdo byl u soudu, který Mauerové povolil opatrovnictví Aničky?
    Barbora Škrlová tvrdí, že u soudu byla osobně. Sama také absolvovala pohovory u psychologů, z nichž někteří ji dokonce považovali za ještě mladší než 13letou. Jen při odběrech DNA ji prý zastoupila jiná dívka.
  • Co stojí za proměnou dospělé ženy ve školačku?
    „Barunka byla pro společnost příliš nepohodlná tím, jak se chovala,“ říká sama Škrlová. Tvrdí, že za vše, co se dosud přihodilo, může její rozdvojená osobnost.
  • Co roli dítěte říkají odborníci?
    Podle některých psychologů může Škrlová trpět duševní nemocí a projevovat rysy více poruch osobnosti. Může jít ale také o jakousi hru. Jiní psychologové duševní poruše příliš nevěří. Chování Škrlové prý může být jen hra, jak zmást úřady. Stále není vyloučeno ani to, že případ může mít souvislost s příslušností k sektě Poselství Grálu, která si vznikem nové bytosti Aničky mohla naplnit jedno ze zbožných přání – omladit Báru.
  • Jak dlouho žila »Anička« u Mauerové ve společné domácnosti s Ondřejem?
    Média uvádějí, že ve společné domácnosti s malým Ondřejem žila minimálně několik týdnů. Obě sestry Mauerovy ale mluví o celých letech soužití.
  • Věděl Ondra, kdo skutečně je, a mohl ji prozradit?
    Podle Škrlové ji znal jen jako Aničku.
  • Proč »Anička« utekla z Klokánku?
    Zjistila prý, že jí tamní pracovnice neříkaly pravdu. Slíbily jí, že tam s ní bude teta Kateřina. Tu tam však nechali jen jeden den. Pak už nepřišla. Poté Škrlová viděla společně s »bratry« v televizi zprávy o jejich případu. To ji znejistilo. A navíc podle vlastních slov nemá důvěru k lidem, ani potřebu navazovat s nimi nějaký kontakt. Stýkat se prý chce jen s těmi, které dobře zná. Proto utekla.
  • Co s Barborou Škrlovou bylo po jejím útěku?
    Nejdřív se schovávala v lese, pak v Jeseníkách. Do zahraničí prý odjela vlakem, aby o její cestě neexistoval záznam. Pak se prý usadila v Kodani u příbuzných a jako absolventka Janáčkovy akademie múzických umění v oboru skladba tam komponovala.

Jak to bylo?

Na případ Barbory Škrlové, údajné Aničky, přišla policie poté, co v květnu v Kuřimi na Brněnsku zadržela Kláru Mauerovou. Ta týrala svého syna Ondru (7). Nahého ho zavírala do komory pod schody. Tělesnou potřebu vykonával do kbelíku, jedl se spoutanýma rukama. Případ odhalil soused přes elektronickou chůvičku. Matce hrozí až 12 let vězení. Ve vazbě skončila i její sestra Kateřina, která o všem věděla.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.