Dnes je Den ledového čaje: Vyrobte si ten domácí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Dnes je Den ledového čaje: Vyrobte si ten domácí!

Ledový čaj slaví!
Ledový čaj slaví! (Archiv firem)

Osvěžit se, pochutnat si, přitom se vyhnout cukru a prospět svému zdraví. S ledovým čajem to jde, ovšem pod podmínkou, že si ho připravíte sami. Víte, jak na to?

»Ice tea« je možné připravit z jakékoli čajoviny. Můžete použít klasický černý čaj nebo zkusit zelený, bylinný, rooibos, nebo maté, podle toho, jaký máte rádi a také, komu chcete nápoj servírovat.

Tepelný šok
Ten byste neměli zažít vy, ale čaj. Aby se správně rozvinula chuť, je třeba dodržovat speciální postup.
Nejdřív čaj spaříme jako obvykle, ale použijeme menší množství horké vody. Množství čaje na litr zalijeme jen čtvrtlitrem vroucí vody. Čaj pak po vylouhování nalijeme do kostek ledu. Tekutina velmi rychle zchladne a získá tím speciální chuť »ledového čaje«.

Široká škála chutí
Je samozřejmě možné servírovat nápoj bez dochucení, ale ochucené verze jsou populárnější.
»Ice tea« dochucujeme například ovocnými a bylinnými sirupy, džusy, můžeme ho samozřejmě také osladit nebo přidat čerstvé či kompotované ovoce a čerstvé bylinky. Hodně se používá máta a meduňka.
Pro dospělé můžeme samozřejmě přidat i alkohol.

Tipy Aha! na »ledové speciály«
Okurkový ledový
Budete potřebovat: 6 sáčků černého čaje typu Earl Grey, 2 lžíce třtinového cukru, 10 lístků čerstvé máty a pár snítek na ozdobu, 300 ml šťávy vymačkané z čerstvých pomerančů, 1 pomeranč, oloupaný a rozdělený na dílky, šťávu z 1 citronu, 1 salátovou okurku oloupanou a nakrájenou na kolečka, kolečka citronu či limetky na ozdobu, kostky ledu
Postup: Uvařte čaj z 1½ litru vody. Dokud je horký, vmíchejte do něj cukr a po deseti minutách přidejte i lístky máty. Zchlaďte.
Před servírováním přelijte čaj do džbánku, přidejte pomerančovou i citronovou šťávu, pomeranč, okurku i mátu na ozdobení. Zasypte kostkami ledu. Podle chuti můžete případně přidat kolečka citronu nebo limetky.

Malinový ledový
Budete potřebovat: 300 g krupicového cukru, 200 g čerstvých nebo mražených malin, 2 lžičky sypaného černého čaje, šťáva ze 3 – 4 citronů, led, lístky máty, plátky citronu a kostky ledu
Postup: Cukr a maliny smíchejte v ohnivzdorné misce, posaďte nad vodní lázeň, překryjte fólií a nechte pomalu vařit asi 2 hodiny, pak sceďte.
Zatím zalijte čajové lístky litrem horké vody a nechte vychladnout. Přes sítko vlijte do hotového malinového sirupu, přidejte citronovou šťávu, případně mátu a plátky citronu a dejte vychladit. Podávejte s kostkami ledu.

Rozmarýnový ledový


Budete potřebovat: 6 sáčků čaje s příchutí bergamotu, snítku rozmarýnu, brusinkovou marmeládu
Postup: Uvařte čaj podle návodu, vložte do něj snítku rozmarýnu a prudce zchlaďte. Potom do každé ze sklenic dejte na dno lžičku brusinkové marmelády a zalijte vychlazenou tekutinou. Sklenky ozdobte snítkou rozmarýnu.

Které čaje se jako základ hodí nejlépe?
Darjeeling – indický čaj
Assam – indický čaj, hodí se zejména pro citronové ledové čaje
Earl Grey – bergamotem ovoněný černý čaj
Čínské červené čaje
Sencha – japonský zelený čaj
Oolong – velmi chutné jsou ovoněné jasmínem, osmanthem, jahodami, broskvemi...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.