Událost v ústecké zoo: Šakalové odchovali mládě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Událost v ústecké zoo: Šakalové odchovali mládě!

Malý šakal se už osměluje a vylézá z nory.
Malý šakal se už osměluje a vylézá z nory. (Foto Aha!: Zoo Ústí nad Labem)

Odchovat mládě šakala čabrakového se podařilo v ústecké zoo. Máma ho přivedla na svět v betonové skruži, kterou si vybrala jako bezpečný úkryt.

„Doufali jsme, že se naší zoo podaří šakaly odchovat. Protože jsou to ale plachá zvířata, potřebují mít k odchovu pocit naprostého bezpečí a klidu. Stres a obavy projevují likvidací narozených mláďat, což se u nás bohužel dvakrát přihodilo,“ popsala Petra Padalíková z ústecké zoo. Ošetřovatelé proto začali šakalům vytvářet nové úkryty, které by jim co nejvíce vyhovovaly, což se nakonec vyplatilo. Pár si k odchovu vybral betonovou skruž zakopanou v lesíku zakrytou větvemi a chvojím. Mládě už v těchto dnech začíná opouštět noru, a tak ho mohou, většinou v doprovodu jednoho z rodičů, vidět už i návštěvníci zoo.

Jmenují se podle pokrývky
Šakal čabrakový je doma v jižní a východní Africe. Žije v párech, o mláďata se starají oba rodiče, s odchovem dokonce pomáhají i odrostlí potomci z minulého vrhu. Živí se hlavně mršinami, nepohrdnou ale ani různými plody a částmi rostlin či hmyzem. Své jméno dostali podle výrazné černé barvě srsti na zádech, která připomíná pokrývku s třásněmi, tzv. čabraku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.