Ředkvička: Zázrak z jarní zahrady!

S jarem začíná jejich sezona. Červené a pálivé dodají grády salátům, oživí chleby s pomazánkou, a hlavně jsou opravdu zdravé.
Proč si na nich pochutnat?
❂ Ředkvičky obsahují minerální látky a kyseliny. Z vitaminů je to vitamin E, D, C, pyridoxin (B6), thiamin (B1), riboflavin(B3), niacin, také beta karoten neboli provitamin A.
❂ Z minerálních prvků pak sodík, mangan, železo, měď, fosfor, hořčík, vápník, síru a draslík, kyselinu listovou, lipidy, proteiny, sacharidy a vlákninu.
❂ Hořčičné oleje a silice ulevují trávicímu traktu a podporují jeho správnou funkci.
❂ Kyselina listová přispívá ke správné tvorbě krve a vyrovnává některé chemické procesy v mozku, takže zlepšuje náladu.
❂ Draslík má příznivý vliv na srdce a vápník zase podporuje tvorbu kostí a chrupavek.
❂ Karoten pomáhá udržet zdravé oči a přispívá ke zdravému zbarvení kůže.
❂ Ředkvičky dokážou působit proti vzniku močových a žlučových kamenů.
❂ Díky obsahu silic ředkvičky také podporují vykašlávání.
❂ Jsou vhodnou potravinou pro redukční diety.
Co nevíte o ředkvičkách...
...ředkvičky pocházejí z Číny, odkud se do Evropy dostaly počátkem 16. století.
...ve starém Egyptě se ředkvičkami, cibulí a česnekem odměňovali dělníci, kteří stavěli pyramidy.
...v mexické Oaxace se 23. prosince pravidelně koná Noche de Rabanos – Noc ředkviček.
...hrnek nakrájených ředkviček má jen 19 kilokalorií
...ředkvičky rostou rychle, stačí jim 25 dní.
...čím delší a teplejší je léto, tím pálivější jsou ředkvičky.