Petr (23) trpící rakovinou zkouší léčbu u indiánů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Petr (23) trpící rakovinou zkouší léčbu u indiánů

Bojovník Petr vzdoruje nemoci s úsměvem.
Bojovník Petr vzdoruje nemoci s úsměvem. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, archiv Petra Hübela)

Trpí rakovinou lymfatického systému, přesněji Non-Hodgkinovým lymfomem. Když se o nemoci dozvěděl, student Petr Hübel (23) se jí postavil a začal bojovat. Jenže... Léčba nezabrala. Po chemoterapii a ozařování, které nepomohly, se rozhodl pro další krok. Odletěl do Peru, u indiánského kmene podstoupí přírodní terapii.

Mladý muž z Brna šokoval loni na sociálních sítích způsobem, jakým o zákeřné nemoci promluvil.

Cesta do pekel
„Člověk přemítá, co se stalo, co bude. Nechtěl jsem se ale užírat někde v koutě, stěžovat si na osud a poddat se tomu. To by byla cesta do pekel,“ řekl Aha! mladík, který se na všech fotografiích usmívá. I to je jeho způsob, jak se nevzdat.

Vlhko a vedro
Po chemoterapii a dlouhé sérii ozařování, kdy nemoc neustoupila, oznámil, že zkusí alternativu. Léčbu u indiánského kmene v severovýchodní části Peru na břehu Amazonky, obklopené deštným pralesem. A v první májový den odletěl.
„Zítra přelítám z Limy do Iquitos a pak lodičkou ke kmenu. Je tu neskutečný vlhko a vedro. Tak se mějte v tom mém milovaném Brnečku a nezapomeňte si vzít bundičky, až půjdete ven,“ vzkázal s nadsázkou přes Facebook přátelům.

Smířit se se smrtí
Ve svém blogu pravidelně Petr popisoval, co nemoc i léčba udělaly s jeho tělem. Psal o bolesti, nechutenství, únavě, padání vlasů, praskání žil, o sexuálním životě, změnách nálad i smíření se s možností, že může přijít nejhorší varianta. „Pochopil jsem jednu z nejdůležitějších otázek, kterou si musí projít každý onkologický pacient – smířit se s vlastní smrtí,“ tvrdí statečný mladík.

Jestli mám umřít, chci zkusit vše
„Vše, co mě nezabije, mě může posílit. Jestli mám umřít, chci, aby to bylo s pocitem, že jsem zkusil a zvážil všechny možnosti,“ řekl Petr Aha! před odletem s odzbrojující upřímností.

O přístupu k nemoci:
„Bojovat, nepos... se, nelitovat se. Nestresovat se před zákrokem, usmívat se, i když mi není do smíchu. A filtrovat zprávy od neznámých lidí, co mi radí to a pak zas ono.“

Co je Non-Hodgkinův lymfom
Nádorové onemocnění lymfatického systému. Příčina vzniku není jasná. Nemoc postihuje všechny věkové kategorie, muži jsou však postiženi dvakrát více než ženy. Protože je lymfatická tkáň v celém těle, mohou být postiženy i další orgány mimo uzliny – kostní dřeň, játra, plíce, slezina, kosti, zažívací trakt, ale i centrální nervový systém.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.