Trump slíbil, že se brzy poletí na Mars: Peggy Whitson plula kosmem 53 hodin! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Trump slíbil, že se brzy poletí na Mars: Peggy Whitson plula kosmem 53 hodin!

Peggy při »cestě« po plášti ISS.
Peggy při »cestě« po plášti ISS. (Foto Reuters, ara)

Modelky? Herečky, zpěvačky? Jasně, tradiční ženské idoly... Jenže skutečnou celebritou je lovkyně kosmických rekordů, americká astronautka Peggy Whitson (57). Uplynulé pondělí se stala nejdéle pobývajícím Američanem ve vesmíru.

Na orbitu strávila 534. den, a až se bude v září vracet, bude mít na kontě 650 dní! Mezitím stihla osm výstupů do otevřeného prostoru v úhrnu 53 hodin. Je i nejstarší ženou ve vesmíru a také první ženskou šéfkou mise. To jsou rekordy, které se stěží jen tak zlomí. „Je to jedna z těch jízd, o kterých doufáte, že nikdy neskončí,“ napsala na Twitteru.

Doktorka biochemie pochází z Iowy, její rodina má farmu a rodiče prodejem kuřat vydělali na její pilotní licenci. Byli jediní, kdo ji neodrazovali od záměru stát se astronautkou. V květnu 1996 byla v 16. náboru NASA vybrána mezi astronauty. Po dvouletém kurzu všeobecné kosmické přípravy měla kvalifikaci letový specialista.
Peggy přicestovala na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) loni v listopadu s Francouzem Pesquetem a Rusem Novickým, kteří se na rozdíl od Whitsonové vrátí v červnu na Zemi. Ve vesmíru už je potřetí (2002, 2009). Když jí volal prezident Trump z oválné pracovny, kromě gratulace se zeptal (tak trochu jako Marťan), zda by chtěla letět na Mars.

Peggy slušně odpověděla, že by ji to zajímalo, ale není to reálné. „Bohužel, je potřeba ještě hodně času a hodně peněz, než se vydáme na tuto planetu,“ usměrnila ho. Trump ale slíbil, že v prvním, případně svém druhém volebním období udělá všechno pro to, aby se na Mars letělo. „Vidím, že to budu muset urychlit,“ smál se americký prezident.

Rekord drží Krikaljov
Nejdéle strávil mimo naši matičku Zemi ruský kosmonaut Sergej Krikaljov (58), a to celkem 803 dní, 9 hodin a 39 minut, tedy 2,2 roku ve vesmíru. Spotřeboval na to 6 letů. Naposledy letěl do vesmíru v roce 2005.

Pokažená oslava
Oslavu Peggyina rekordu pokazil drobný incident. Během instalace vně lodi jednoho ze čtyř štítů proti mikrometeoritům Peggy Whitson a její kolega Shane Kimbrough ztratili ochranný předmět. Ten okamžitě zmizel v kosmu jako malá bílá tečka. Průšvih z toho nebyl, taková věc se prostě stane. A ISS nebo lidi na Zemi by kryt ohrozit neměl.

Víte, že...

...si Peggy za rok vydělá ve vesmíru 144 715 dolarů? Takový je plat zkušeného amerického astronauta. Další odměny jsou možné.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.