Bitva o nejlepšího velikonočního beránka!
Milovnice sladkého pečení si včera zasoutěžily o nejhezčího a nejchutnějšího velikonočního beránka. Jejich díla hodnotili porotci na mezinárodním gastronomickém klání Gastro v Hradci Králové.
Do soutěže se zapojily začínající i zkušené cukrářky. Některé se držely klasiky a upekly tradičního beránka z třeného piškotového těsta, jiné byly odvážnější a přidaly do něj běžně nepoužívané přísady. Nechyběl ani beránek z kynutého těsta nebo z perníku, a dokonce i zdravá varianta. „Chutná výborně a při tom tam není ani moc cukru,“ řekla Eliška Žáčková (16) z Hradce Králové o svém mrkvovém beránkovi s dýňovými semínky.
Víte, že sladký velikonoční beránek vznikl jako symbol dříve rozšířeného skopového masa, které bylo kdysi v době skončení velikonočního půstu na české jídelní tabuli hojné?